Evropljani se udružuju da bi snimili skupe serije

Evropljani se sve više okreću koprodukcijama kako bi u svetu parirali američkim super-serijama poput "Igre prestola" (Game of Thrones) i "Kuće od karata" (House of Cards). Serije, takođe, sve češće snimaju na engleskom. Broj grupa koje mogu da finansiraju skupe serije se naglo povećao sa razvojem plaćenih TV kanala i internet video servisa koji tragaju za novim sadržajima. Takođe, evropski gledaoci su postali izbirljivi i očekuju program visokog kvaliteta.

"U svakoj evropskoj zemlji televizijski kanali finansiraju serije sa od 800.000 do 1,2 miliona evra po satu, dok američki kanali daju 3 miliona evra", rekao je za AFP Romen Besi (Romain Bessi), operativni direktor produkcijske grupe StudioKanal (StudioCanal), koja je ogranak Kanala plus (Canal+).
 
"Sada evropski kanali pokušavaju da se udruže kako bi finansirali produkcije od 3-4 miliona evra po satu. Pod koprodukcijom se podrazumeva pre svega udruživanje više televizijskih kanala jer su oni ti koji finansiraju", rekao je Besi koji je proletos učestvovao na svetskom festivalu TV i digitalnih sadržaja u Kanu MIPTV.
 
Danas postoji oko 100 grupa koje su u stanju da finansiaju serije na engleskom sa velikim budžetima, dok ih je pre deset godina bila šačica.
 
Besi je rekao da je "njihov broj eksplodirao sa porastom broja američkih kanala koji se plaćaju i pojavom internet video giganata", kao što su Netfliks (Netflix), Hulu, Amazon ili Soni (Sony). Svakom kupcu je potrebno 4 ili 5 velikih serija godišnje.
 
Publika je takođe zahtevna. Evropski gledalac, naviknut na visoku produkciju američkih serija – jedna epizoda "Igre presotla" košta u proseku 6 miliona dolara, očekuje sada isti kvalitet od lokalne produkcije i to sličan bioskopskom filmu.

Izvor:euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…