Evropljane brine sajber bezbednost

Korisnici interneta u Evropskoj uniji veoma su zabrinuti za sajber bezbednost i 76% građana obuhvaćenih novim istraživanjem smatra da je rizik da postanu žrtve sajber kriminala povećan u poslednjih godinu dana.

Od sajber kriminala korisnici interneta se štite na različite načine – nešto manje od polovine ispitanika promenilo je onlajn šifre u poslednjih godinu dana, 40% ne otvara mejlove od ljudi koje ne poznaje a 46% je instaliralo antivirus. Mere zaštite češće sprovode mlađi od strarijih i obrazovaniji od manje obrazovanih građana, kao i oni koji redovnije koriste internet. Građane na internetu najviše plaše zloupotreba ličnih podataka i bezbednost plaćanja.

Novo istraživanje Evropske komisije Eurobarometar pokazalo je da je 70% korisnika interneta u Uniji uvereno da može da koristi internet za kupovine ili bankarske usluge ali da samo oko 50% to zaista i radi. Taj jaz ukazuje na negativan uticaj sajber kriminala na jedinstveno digitalno tržište.

Većina ispitanika, ali manje nego ranije, i dalje misli da nije dobro informisana o rizicima od sajber kriminala – 52% prema 59% u 2012.

Građane u internet aktivnostima najviše strahuju od zloupotrebe ličnih podataka, 37% anketiranih, a brine ih i bezbednost onlajn plaćanja (35%).

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…