Evroparlamentarci ponovo traže vizni reciprocitet sa SAD

putnik

Brisel, 15. jul 2020. – Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) ponovo je zatražio od Evropske komisije da suspenduje bezvizni režim za državljane SAD u skladu sa mehanizmom reciprociteta, jer građani četiri članice još ne mogu da putuju u SAD bez viza.

LIBE je usvojio nacrt rezolucije kojom poziva Komisiju da predloži delegirani akt kojim se na godinu dana suspenduje izuzeće od obaveze posedovanja vize za državljane SAD, što je predviđeno tzv. mehanizmom reciprociteta, saopštio je Evropski parlament.

Hrvatska, Bugarska, Kipar i Rumunija su četiri članice EU čijim državljanima je potrebna viza za ulazak u SAD.

Državljanima ostalih članica ne treba viza za kratkoročni boravak u SAD (do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana), kao što nije potreba ni državljanima SAD prilikom poseta EU.

U saopštenju EP se navodi da je Evropska komisija, prema zakonodavstvu EU, dužna da, ako treća zemlja ne ukine obavezu vize u roku od dve godine od dana zvanične objave izostanka reciprociteta, donese delegirani akt kojim se na godinu dana suspenduje izuzeće od obaveze posedovanja vize za državljane te treće zemlje.

Evropski parlament i Savet mogu da ulože prigovor na predloženi delegirani akt.

Nereciprocitet za državljane Hrvatske, Bugarske, Kipra i Rumunije na snazi je od aprila 2014. pa je i rok da Komisija donese delegirani akt istekao još u aprilu 2016.

Inače, 2014. je na spisku zemalja čijim su državljanima potrebne vize za putovanja u SAD bila i Poljska ali je ta zemlja 2019. skinuta sa liste.

Parlament je već tražio od Komisije da se pridržava pravila plenarnom rezolucijom usvojenom u martu 2017.

Evroparlamentarci ističu da je reč o „pitanju solidarnosti među državama članicama EU“, ali i „institucionalnom pitanju u kome su Parlament i Savet trenutno lišeni ovlašćenja primerene uključenosti“ u primenu mehanizma reciprociteta, preneo je EP.

U nacrtu rezolucije takođe se naglašava da ponovno uvođenje viza za građane SAD može da stupi na snagu samo ako Evropski parlament ili Savet ne ulože prigovor na delegirani akt.

O nezakonodavnoj rezoluciji LIBE raspravljaće se na sledećoj planarnoj sednici, najavio je Evropski parlament, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…