Evropa preduzima mere kako bi omogućila da se 12 miliona dugotrajno nezaposlenih ponovo zaposli

Evropska komisija je državama članicama predložila smernice za pomoć dugotrajno nezaposlenima u pronalasku novog posla. Nakon što je u maju ponovo pokrenuta Inicijativa za zapošljavanje mladih, ovo je još jedna konkretna inicijativa u kontekstu šireg privrednog i društvenog programa Junkerove Komisije koji ima za cilj da stimuliše otvaranje radnih mesta, privredni oporavak i socijalnu pravdu u Evropi.

Više od 12 miliona ljudi u Evropi je bez posla duže od godinu dana. Uprkos privrednom oporavku i naznakama poboljšanja na tržištu rada EU, njihov broj se udvostručio u periodu od 2007. do 2014. i čini polovinu ukupnog broja nezaposlenih.

Investicioni plan za Evropu ima potencijal za otvaranje miliona radnih mesta. No čak i kad se otvore radna mesta, dugotrajno nezaposlenima je često vrlo teško da se uspešno vrate na tržište rada. Stoga današnji predlog preporuke Saveta predviđa da svi oni koji traže posao, a nezaposleni su duže od 12 meseci, dobiju pojedinačnu procenu i ugovor o uključivanju na tržište rada koji sadrži konkretan i prilagođen plan za njihovo ponovno zapošljavanje pre nego što istekne 18 meseci otkad su izgubili posao.

Marijan Tisen, komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, izjavila je: “Dugotrajna nezaposlenost je jedan od najvećih i najozbiljnijih izazova uzrokovanih privrednom krizom. Ne možemo da pristanemo na privredni oporavak kojim se toliko Evropljana ostavlja na cedilu. Verujem da će im današnji predlog, uz punu podršku država članica, socijalnih partnera i poslodavaca, biti od pomoći.

U predlogu se preispituju usluge koje se pružaju dugotrajno nezaposlenim osobama u cilju povratka na tržište rada i predlažu posebne mere za poboljšanje tih usluga, na osnovu najboljih praksi država članica.

Predlog sadrži tri ključna koraka:

podsticanje prijavljivanja dugotrajno nezaposlenih osoba službama za zapošljavanje,

pojedinačna temeljna procena svake prijavljene dugotrajno nezaposlene osobe najkasnije 18 meseci otkad je izgubila posao kako bi se ustanovile njene potrebe i potencijali,

pružanje ugovora o uključivanju na tržište rada svim prijavljenim dugotrajno nezaposlenim osobama nakon najviše 18 meseci.

Dugotrajno nezaposlene osobe trenutno čine pet odsto aktivnog stanovništva. Udeo dugotrajno nezaposlenih osoba u aktivnom stanovništvu među državama članicama se u velikoj meri razlikuje i kreće se od 1,5 odsto u Austriji do 19,5 odsto u Grčkoj.

Od 12 miliona dugotrajno nezaposlenih osoba u EU, više od 60 odsto ih je bez posla već dve godine za redom. Svake godine svaka peta dugotrajno nezaposlena osoba prestane da traži posao čime postane neaktivna. Ovo uzrokuje ozbiljnu opasnost od siromaštva i socijalne isključenosti nezaposlene osobe i njene porodice. U programe koji se nude dugotrajno nezaposlenima često nisu dovoljno uključeni poslodavci. Samo trećina država članica usklađuje delovanje svojih službi za zapošljavanje i socijalnih službi.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…