1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Evropa mora vratiti kontrolu nad svojim granicama

Evropa mora vratiti kontrolu nad svojim granicama

Evropa mora vratiti kontrolu nad svojim granicama, rekao je nemački ministar spoljnh poslova Frank Volter Štajnmajer  u subotu, nakon pojave izveštaja da takozvana Islamska država ima u svojim rukama falsifikovane sirijske pasoše.

Više od milion izbeglica u begu pred ratom na Bliskom istoku stiglo je u Nemačku ove godine. Od prošlomesečnih napada u Parizu raste zabrinutosti da među njima ima ubačenih terorista.

U utorak su nemački mediji citirali bavarskog ministra unutašnjih poslova da postoje osnovi za sumnju da se Islamska država dočepala lažnih sirijskih pasoša. 

Nemački šef diplomatije Frank Volter Štajnmajer upozorio je da se nesretne izbeglice ne svrstavaju u istu kategoriju s teroristima i naglašava da mnogi militanti zapravo dolaze iz Evrope. 

"Međutim, nezavisno od toga, važno je da imamo veću kontrolu nad tim ko ulazi i izlazi iz Evrope", kazao je Štajnmajer u razgovoru za izdanja medijske grupe Funke. 

Dodao je kako su širenje ovlašćenja  Fronteksa i pomoć Turskoj u obuzdavanju izbegličkog talasa važni elementi bolje kontrole granica.

Izvor: Hina/Rojters

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…