Evropa i dalje najmirniji deo sveta, Srbija u grupi zemalja sa visokim stepenom mira

Evropa

Brisel, 20. jun 2019. – Prosečni nivo mira u svetu porastao je u 2018. godini u proseku za veoma skromnih 0,09%, što je prvi takav napredak u poslednjih pet godina.

Od 163 zemlje ili teritorije uključene u istraživanje Globalni indeks mira (GPI), u 86 je registrovan napredak, dok je 76 zemalja nazadovalo.

Srbija je na tabeli GPI zauzela 50. mesto, u grupi zemalja sa visokim stepenom mira.

Uprkos tom napretku, svet je ipak nešto nemirnije mesto nego pre deset godina, pošto je od 2008. godine prosečni nivo mira u svetu opao za 3,78%.

Taj pad izazvan je nizom faktora, uključujući i pojačanu terorističku aktivnost, intenziviranje sukoba na Bliskom istoku, porast regionalnih tenzija u istočnoj Evropi i severoistočnoj Aziji, kao porast broja izbeglica i političkih tenzija u Evropi i SAD.

U istraživanju GPI, koje svake godine sprovodi tink-tenk Institut za ekonomiku i mir iz Sidneja, nisu uzeti u obzir samo postojanje ili odsustvo ratova, već je analiziran čitav niz indikatora vezanih za tri glavne tematske oblasti – za bezbednost i sigurnost, za tekuće unutrašnje ili međunarodne konflikte i za stepen militarizacije.

Tokom poslednje decenije, nazadovanje je zabeleženo u dve od tri oblasti – u oblasti sukoba koji su u toku za 8,69% i u oblasti bezbednosti i sigurnosti 4,02%.

Takvom padu najviše su doprineli terorizam i unutrašnji konflikti. Pojačana teroristička aktivnost registrovana je u 104 zemlje, dok je napredak zabeležen samo u 38, a broj poginulih u sukobima porastao je između 2006. i 2017 godine za 140%.

Suprotno percepciji javnosti, u oblasti militarizacije je od 2008. godine zabeležen napredak od 2,6%.

Broj pripadnika oružanih snaga opao je u tom periodu u 117 zemalja, a vojni budžeti izraženi kao postotak BDP smanjeni su u 98 zemalja, i to uglavnom u zemljama podsaharske Afrike, Bliskog toka i Južne Amerike, dok su u 63 zemlje povećani.

U svetu najnemirniji regioni ostaju Bliski istok i Severna Afrika. U tim regionima nalaze se ujedno i četiri od deset najnemirnijih zemalja u svetu, a nijedna zemlja iz tih regiona nije se na tabeli GPI našla iznad 30. mesta.

Evropa ostaje najmirniji deo sveta i u 2018. godini je zabeležila i blagi napredak u u parametrima mira, posle nekoliko godina nazadovanja u istraživanju GPI.

U Evropi je 2018. u 22 od 36 zemalja zabeležen napredak, pri čemu se najveći napredak vezuje za indikatore kao što su politički teror, posledice terorizma, izbeglice i interno raseljene osobe, i stopa ubistava.

Međutim, uprkos tom pozitivnom trendu, šire političko okruženje ostaje nesigurno, a jačanje nacionalizma i terorizma ostaju značajna pretnja miru u Evropi, ocenjeno je u studiji.

Prema istraživanju, najveći pozitivni pomak u oblasti mira registrovan je u regionu Rusije i Evroazije, gde je u osam od 12 zemalja zabeležen napredak.

Istovremeno, u oblasti bezbednosti i sigurnosti najveći regionalni pad je, prema istraživanju, zabeležen na severnoameričkom potkontinentu, prvenstveno zbog SAD gde je porastao broj nasilnih zločina i ubistava i pojačana politička nestabilnost.

U oblasti bezbednosti i sigurnosti nazadovala je i Kina, gde je porastao broj hapšenja i zatvaranja ljudi i gde se, prema proceni autora istraživanaj, trenutno u kampovima za prevaspitavanje u Sikjangu nalazi oko milion etničkih Ujgura.

Na tabeli GPI, Island je i ove godine zadržao mesto najmirnije zemlje u svetu, koje zauzima još od 2008. godine.

Uz tu zemlju, na vrhu indeksa, u grupi zemlja sa veoma visokim nivoom mira, su i Novi Zeland, Austrija, Portugal, Danska, Kanada, Singapur i Slovenija.

Među prvih 20 zemalja je i Butan, koji je u poslednjih 12 godina zabeležio najveći napredak i popeo se za čak 43 mesta na 15. mesto.

Na začelju tabele je Avganistan, koji je sa tog mesta potisnuo Siriju na pretposlednje mestu. U poslednjoj petorci, među 16 zemalja sa veoma niskim nivoom mira, još su i Južni Sudan, Jemen i Irak. U toj grupi zemalja nalaze se i Ukrajina, Turska, Rusija i Pakistan.

Srbija je na tabeli na 50. mestu, između Zambije na 49. i Albanije na 51. mestu, u grupi zemalja sa visokim stepenom mira. U toj grupi su i Hrvatska, na 28, i Severna Makedonija i Crna Gora, na 65. i 66. mestu, pri čemu je Severna Makedonija od poslednjeg istraživanja ostvarila upečatljiv skok za 23 mesta.

U grupi zemalja i teritorija sa srednjim nivoom mira su na 81. mestu Bosna i Hercegovina i na 86. mestu Kosovo., prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…