Evropa 2020. imala najtopliju godinu

Evropa

Brisel, 22. april 2021. – Evropa je prošle godina zabeležila najtopliju godinu od kada se vrše merenja, a Arktik je imao leto sa ekstremnim požarima u prirodi, najviše zbog tankog snežnog pokrivača, što su sve posledice intenziviranja klimatskih promena, saopštila je posmatračka služba EU „Kopernik“.

Posmatračka naučna služba EU „Kopernik“, objavila je da je prosečna temperatura u Evropi u 2020. godini bila najviša do sada i za najmanje 0,4 stepena Celzijusa iznad sledećih pet najtoplijih godina, a sve je to zabeleženo u poslednjih 10 godina, prenosi Rojters.

Temperature rastu tokom svih godišnjih doba u Evropi„, izjavila je Freja Vamborg, viši naučni savetnik u ovoj službi.

Ona je saopštila i da je na Arktiku zabeležena „spektakularna godina“, i kao primer navela da je tokom leta registrovan rekordan broj šumskih požara u arktičkom Sibiru, kome su najviše doprineli visoke temperature i snežni pokrivač niži od proseka.

Prošlogodišnja zima u arktičkom Sibiru je bila je toplija za 4,3 stepena Celzijusa od prosečne zimske tempereture u periodu od 1981. do 2020. Godine, a u celoj Evropi za 3,4 u odnosu na isti prosek.

„Kopernik“ je saopštio i da je 2020. bila jedna od tri najtoplije zabeležene godine u celom svetu i tako potvrdio nalaze koje je ove nedelje objavila Svetska meteorološka organizacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…