Eurostat: Zemlje EU na zaštitu od požara 2020. godine potrošile 32,9 milijardi evra

vatrogasci

Brisel, 09. avgust 2022. –  Požari koji bukte širom Evrope opustošili su hiljade hektara u Francuskoj, Portugalu, Španiji, Italiji i Grčkoj, stavljajući na test vatrogasce u pogođenim zemljama.

Prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat za 2021. godinu, u Evropskoj uniji ima oko 365.000 profesionalnih vatrogasaca, što čini 0,2% ukupnog broja zaposlenih.

Najveći udeo vatrogasaca u radnoj snazi imaju Estonija, Kipar, Rumunija i Slovačka, oko 0,4%, a najmanji je u Holandiji, ispod 0.1%.

Zemlje sa manjim procentom zaposlenih vatrogasaca su i Nemačka, Francuska, Finska i Slovenija.

U Hrvatskoj vatrogasci čine 0,3% ukupne radne snage.

Većina vatrogasaca su relativno mladi. Najveći broj njih je starosti od 35 do 44 godina.

Starosnim grupama od 35 do 39 godina i od 40 do 44 godine pripada po oko 61.000 vatrogasaca. Mlađih od 29 godina ima oko 50.000, a isto toliko vatrogasaca je starije od 55 godina.

Eurostat je saopštio da su zemlje EU na zaštitu od požara 2020. godine potrošile 32,9 milijardi evra, što je za 6,4% više nego 2019, kada je u te svrhe izdvojeno oko 30,9 milijardi.

Potrošnja za službe za zaštitu od požara u državama EU je od 2001. ostala stabilna na 0,4 do 0,5% ukupnih državnih rashoda.

Udeo državnih izdataka za zaštitu od požara u ukupnim rashodima varira među članicama EU.

Prema podacima iz 2020, najmanji procenat je u Danskoj (0,1%) i Islandu (0,2%), a Belgija, Malta, Austrija, Portugal i Slovenija izdvajaju 0,3% ukupnih rashoda.

U Rumuniji se za zaštitu od požara izdvaja najveći procenat ukupnih državnih troškova (0,8%), a iza nje su Bugarska, Češka, Nemačka, Estonija, Grčka, Litvanija i Luksemburg (0,6%), prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…