Eurostat: U Srbiji su hrana i bezalkoholna pića najskuplji u regionu

prodavnica

Luksemburg, 22. jun 2022. – U Srbiji su hrana i bezalkoholna pića najskuplji u regionu, a među članicama Evropske unije cene tih proizvoda najviše su u Luksemburgu, prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat.

Cene robe široke potrošnje i usluga u Srbiji su na nivou od 60% proseka EU, pokazuju podaci Eurostata za 2021. godinu.

Hrana i piće su za 15% jefitniji od evropskog proseka, ali su skuplji nego u Albaniji (82,6% od proseka EU), Crnoj Gori (81,5%), Bosni i Hercegovini (78,4%) i Severnoj Makedoniji (64,2%).

Srbija takođe ima najviše cene elektronskih uređaja u regionu i EU, za 19% više od evropskog proseka, a u Evropi su ti proizvodi skuplji jedino na Islandu i u Norveškoj.

Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i više nego duplo niže od proseka EU.

Cene alkohola i duvana u Srbiji su na 68,5% evropskog proseka, a cene odeće i obuće su nešto niže od proseka EU (oko 93%).

Severna Makedonija ima najjeftiniji alkohol i duvan u Evropi, a Crna Gora najjeftinija lična prevozna sredstva.

Među članicama EU, Danska i Irska su najskuplje kada su u pitanju cene robe široke potrošnje i usluga, koje su za 40% više od proseka EU, a iza njih su Luksemburg (132% evropskog proseka), Švedska (128%) i Finska (126%).

Najniže cene robe i usluga imaju Rumunija i Bugarska, na nivou od 56% proseka EU i Poljska (60%).

Kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, najskuplji je Luksemburg, gde su cene tih proizvoda za 25% više od proseka u članicama EU. Iza Luksemburga su Danska i Irska, a najjeftinije su Rumunija, sa 69% proseka EU, i Poljska (72%).

Najveće razlike u cenama su u ugostiteljstvu, kao i alkohola i duvana.

Restorani i hoteli u Danskoj su čak 3,4 puta skuplji nego u Bugarskoj, gde su cene više nego duplo niže od evropskog proseka.

Alkohol i duvan su u Irskoj duplo skuplji od proseka EU, u Finskoj za 73%, u Švedskoj za 36%, a najjeftiniji su u Bugarskoj (64% proseka EU), Poljskoj (72%) i Mađarskoj (79%). Velike razlike u cenama su posedica različitog oporezivanja ovih proizvoda.

Članice EU se manje razlikuju po cenama odeće, pri čemu su cene najniže u Bugarskoj, 24% manje od proseka, a najskuplje u Danskoj, 34% veće od proseka.

Po cenama ličnih prevoznih sredstava, koja uključuju automobile, motocikle i bicikle, Danska je takođe najskuplja (138%), a Poljska najjeftinija (81%).

U Poljskoj su najjeftiniji i elektronski uređaji (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), čije su cene za 12% niže od proseka EU, a najskuplji su u Holandiji, za 13% iznad proseka.

Električna energija, gas i goriva najskuplji su u Danskoj (131,8%), a najjeftiniji u Mađarskoj (47,7%), prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…