Eurostat: U Srbiji je, tokom 2021. godine, onlajn vesti čitalo 77% korisnika inerneta

tablet

Brisel, 24. avgust 2022. – U 2021. godini, 89% ljudi u Evropskoj uniji i zemljama kandidatima za članstvo starih između 16 i 74 godine koristilo je internet najmanje jednom od u tri meseca, a među čitaocima najpopularniji su bili sadržaji iz oblasti kulture i onlajn vesti.

To je pokazalo istraživanje evropske statističke agencije Eurostat.

Podaci za 2021. pokazuju da je 72% korisnika interneta u EU u navedenom uzrastu onlajn čitalo informativne portale, dnevne listove ili časopise, što je porast od 2% u odnosu na 2016. godinu.

Među članicama EU, onlajn vesti su najviše čitali Finci (93%), Litvanci i Česi (po 92%) a slede Hrvatska i Grčka sa po 90%. Na začelju su Rumuni, sa 59%, Nemci sa 62%, Francuzi sa 63%, i Italija i Belgija sa 64, odnosno 67%.

U regionu, U Srbiji je onlajn vesti čitalo 77% korisnika inerneta. Prednjače Grci sa 90%, a sledi Crna Gora sa 80%.

Od zemalja u okruženju, na začelju su Albanija i Severna Makedonija, sa 58% i 72%, koliko je i u Bugarskoj.

U poređenju sa istraživanjem iz 2016. godine, korišćenje interneta za čitanje vesti postalo je popularnije kod žena (plus tri procentna poena), nego kod muškaraca (plus dva procentna poena), ali ukupno gledano i dalje je više muškaraca nego žena koji čitaju vesti sa interneta, a odnos je 74% prema 71%.

Kada je reč o uzrastu, čitanje informativnih portala, dnevnih listova i časopisa najpopularnije je u uzrastu između 25 i 54 godine (75%), ali je i u toj, kao i u grupi starosti 55 do 74 godine zabeležen porast upotrebe interneta za čitanje vesti.

Postotak korisnika interneta je od 2016. godine do 2021. srazmerno najviše porasta u ruralnim oblastima, sa 65% na 69%. Porast je zabeležen i kod stanovnika većih gradova (74% na 76%), ali je ostao približno isti kod stanovnika manjih gradova i predgrađa, na oko 70%.

Istraživanje Eurostata pokazalo je i da su građani sa visokim formalnim obrazovanjem skloniji da čitaju vesti na internetu (85%), od onih sa nižim stepenom obrazovanja (57%), prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…