Eurostat: U Srbiji BDP po stanovniku dvostruko manji nego u EU

Foto: pixabay.com

Brisel – U Srbiji je bruto domaći proizvod po stanovniku za 54% ispod proseka EU, a od zemalja članica najveći BDP po stanovniku ima Luksemburg, a najmanji Bugarska.

Evropska služba za statistiku Eurostat objavila je  da se BDP po stanovniku, mera ekonomske aktivnosti, znatno razlikuje među članicama EU.

U Luksemburgu je, prema podacima za 2023. godinu, BDP po stanovniku za 139% iznad proseka EU, a iza njega su Irska (111%) i Holandija (30%).

Još osam zemalja ima veći BDP po stanovniku od proseka EU – Danska, Austrija, Belgija, Nemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska.

Najniži BDP po stanovniku ima Bugarska, 36% ispod proseka EU, zatim Grčka (33%) i Letonija (29%).

Podaci za Luksemburg se delimično objašnjavaju činjenicom da je veliki broj stranaca zaposlen u toj zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, ali pošto nisu njegovi stanovnici njihova se potrošnja beleži u nacionalnim računima zemalja gde imaju stalno prebivalište.

Visok BDP-a po stanovniku u Irskoj može se delimično objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija koje poseduju intelektualnu svojinu.

Zemlje EFTA Norveška, Švajcarska i Island takođe imaju veći BDP po stanovniku od proseka EU, za 73%, 54% i 34%.

Od zemalja kadnidata za članstvo najveći BDP po stanovniku ima Turska, za 27% manji od proseka EU, a iza nje je Crna Gora (48% ispod proseka).

U Severnoj Makedoniji je BDP po stanovniku za 59% niži od proseka EU, a u Albaniji i BiH za 65%.

U Srbiji se razlika u odnosu na prosek EU postepeno smanjivala od 2013. kada je bila 59%, preneo je DES.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…