Eurostat: Smanjena građevinska proizvodnja u EU i evrozoni

Foto: pixabay.com

Brisel – Prema prvim procenama, proizvodnja u građevinskom sektoru je u martu, u poređenju sa februarom, smanjena za 2,4 odsto u evrozoni i za 1,9 odsto u Evropskoj uniji.

To je saopštio je Evrostat.

Na godišnjem nivou je građevinska proizvodnja u evrozoni opala za 1,5 odsto, a u EU za 1,2 odsto u odnosu na lanjski mart.

Na mesečnom nivou je najveći pad građevinske proizvodnje zabeležen u Austriji, za 10,9 odsto, Slovačkoj – 10,3 odsto, i Nemačkoj – 4,6 odsto.

Mesečni rast je zabeležen u Rumuniji – 4,1 odsto, Sloveniji – 3,2 odsto i Portugaliji – 1,6 odsto.

Neke zemlje EU još nisu objavile svoje podatke za mart.

Na godišnjem nivou je građevinska proizvodnja najviše posustala u Slovačkoj, za 10,3 odsto, Mađarskoj – 9,8 odsto, i Češkoj – 6,1 odsto.

Slovenija je zabeležila značajan godišnji rast građevinske proizvodnje od 28,3 odsto, a iza nje su Rumunija – 17,7 odsto i Holandija – 4,2 odsto.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…