1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Eurostat: Smanjena građevinska proizvodnja u EU i evrozoni

Eurostat: Smanjena građevinska proizvodnja u EU i evrozoni

Foto: pixabay.com

Brisel – Prema prvim procenama, proizvodnja u građevinskom sektoru je u martu, u poređenju sa februarom, smanjena za 2,4 odsto u evrozoni i za 1,9 odsto u Evropskoj uniji.

To je saopštio je Evrostat.

Na godišnjem nivou je građevinska proizvodnja u evrozoni opala za 1,5 odsto, a u EU za 1,2 odsto u odnosu na lanjski mart.

Na mesečnom nivou je najveći pad građevinske proizvodnje zabeležen u Austriji, za 10,9 odsto, Slovačkoj – 10,3 odsto, i Nemačkoj – 4,6 odsto.

Mesečni rast je zabeležen u Rumuniji – 4,1 odsto, Sloveniji – 3,2 odsto i Portugaliji – 1,6 odsto.

Neke zemlje EU još nisu objavile svoje podatke za mart.

Na godišnjem nivou je građevinska proizvodnja najviše posustala u Slovačkoj, za 10,3 odsto, Mađarskoj – 9,8 odsto, i Češkoj – 6,1 odsto.

Slovenija je zabeležila značajan godišnji rast građevinske proizvodnje od 28,3 odsto, a iza nje su Rumunija – 17,7 odsto i Holandija – 4,2 odsto.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…