Eurostat: Nemačka vodeća u EU i po izvozu i po uvozu knjiga

knjiga

Brisel, 23. april 2020. – Knjige su u EU relativno pristupačne jer im cene rastu sporije od inflacije, pokazuju najnoviji podaci Evropske statističke službe objavljeni povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava koji se obeležava 23. aprila.

Između februara 2010. i februara 2020. cena knjiga u EU porasla je za 9% dok su potrošačke cene povećane za 14%.

Podaci pokazuju i da su od decembra 2016. do februara 2020. cene knjiga uopšteno porasle za gotovo 2%, cene e-knjiga su pale za 4% a udžbenika za 2%, dok su cene beletristike povećane za 2%.

U 2019. je izvoz knjiga van EU vredeo 1,9 milijardi evra a uvoz 1,6 milijardi.

Podaci Eurostata pokazuju i da je u poslednjih deset godina izvoz knjiga u zemlje van EU porastao za 18%, sa 1,6 milijardi evra u 2009. na 1,9 milijardi u 2019, dok je uvoz stagnirao.

Vodeći izvoznici knjiga u EU istovremeno su i vodeći uvoznici pa je Nemačka izvezla za 563 mliona evra a uvezla za 277 miliona, izvoz Francuske vredeo je 364 miliona a uvoz 229 miliona dok je Španija izvezla knjige za 286 miliona a uvezla za 196 miliona.

Ukupno su u EU u 2018. prodate knjige u vrednosti 5,1 milijardu evra. U poređenju sa 2008, to je za 28% manje.

Među članicama EU najviše knjiga štampa Nemačka, u vrednosti 889 miliona evra, a slede Poljska (661 milion) i Španija (604 miliona).

Cilj obeležavanja Svetskog dana knjige je da se promoviše uživanje u čitanju i pisanju i da se naglasi uloga knjige kao veze između prošlosti i budućnosti, kao i mosta između generacija i kultura, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…