Eurostat: Nastavlja da raste potrošnja za zaštitu životne sredine u EU

Evropa

Brisel, 17. jun 2022. – U EU su u 2021. za zaštitu životne sredine potrošene 292 milijarde evra, saopštio je Eurostat dodajući da ta potrošnja raste u proseku za 3% godišnje.

Od 2006. su ekološki rashodi, uključujući investicije i potrošnju, porasli za 54%.

Gledano kao procenat bruto domaćeg proizvoda (BDP), potrošnja za zaštitu životne sredine bila je u poslednjih 15 godina relativno stabilna, oko 2% BDP.

Kao i prethodnih godina, potrošnja od strane korporacija imala je u 2021. najveći udeo u ekološkoj potrošnji, od 55%, a slede vlada i neprofitni sektor sa 24 i domaćinstva sa 21%.

U poređenju sa 2006, sva tri sektora zabeležila su rast potrošnje – korporacije za 62%, vlada i neprofitni sektor za 41 a domaćinstva za 52%.

Procena Eurostata pokazala je da su u 2021. upravljanje otpadom i tretman otpadnih voda učestvovali sa 28 odnosno 23% u ukupnoj potrošnji vlade i neprofitnog sektora.

Podaci dalje pokazuju da je 24% ukupne potrošnje otišlo na ekološka istraživanja i razvoj i druge aktivnosti zaštite životne sredine, uključujući administraciju i obrazovanje, 13% na biodiverzitet i zaštitu predela a preostalih 11% na zaštitu vazduha, tla i podzemnih voda, smanjenje buke i zaštitu od radijacije.

Kada je reč o korporacijama, otpadne vode i upravljanje otpadom predstavljali su 27 odnosno 56% ukupne potrošnje.

Zaštita vazduha i klime imala je udeo od 7% a preostalih 10% potrošnje usmereno je u zaštitu tla i podzemnih voda, biodiverziteta, smanjenje buke, zaštitu od radijacije i ekološka istraživanja i razvoj.

Investicije EU u sredstva potrebna za pružanje usluga zaštite životne sredine u 2021. su dostigle 59 milijardi evra i bile su za pet milijardi veće nego godinu dana ranije.

Te usluge uključuju postrojenja za preradu otpadnih voda, vozila za prevoz otpada, akvizicije zemlje radi stvaranja rezervata prirode, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…