Eurostat: Najposećenije zemlje EU u 2022. godini su bile Španija i Italija

Foto: pixabay.com

Brisel – Najomiljenija EU destinacija za turiste, kao za one iz EU, tako i one van EU, u 2022. godini bila je Španija, u kojoj je zabeleženo 270 miliona noćenja, saopštio je Eurostat.

Na drugom mestu se nalazi Italija, u kojoj je prošle godine zabeležen 201 milion noćenja u hotelima i drugim vrstama smeštaja, a ove dve zemlje imaju udeo od 40 odsto u ukupnom broju svih noćenja u EU.

Skoro polovina, tačnije 45,8 odsto svih turista sveta je prošle godine odabralo neku od zemalja EU kao svoju destinaciju.

Među deset najposećenijih zemalja sveta u 2022. godini se nalazi šest država članica EU, a to su Francuska, Španija, Italija, Nemačka, Grčka i Austrija.

U nekim zemljama je udeo stranih turista mnogo veći nego domaćih, a to su Malta – udeo od 92 odsto, Hrvatska i Kipar – 91 odsto.

Ovaj trend je zabeležen i u Luksemburgu, sa udelom stranih turista od 86 odsto, kao i u Grčkoj – 84 odsto, dok u Austriji, Sloveniji, Portugaliji i Španiji ovaj udeo varira između 60 i 70 odsto.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…