Eurostat: Lična potrošnja u Srbiji 53% proseka EU, BDP 44% proseka svih članica EU

prodavnica

Brisel – Stvarna individualna potrošnja u Srbiji je 2021. godine iznosila 53% proseka Evropske unije, a bruto domaći proizvod (BDP) je bio 44% proseka svih članica Unije.

To pokazuju podaci evropske statističke službe Eurostat o potrošnji u EU, zemljama u njenom okruženju i zemljama kandidatima za članstvo.

Najveću stvarnu individualnu potrošnju je i 2021. imao Luksemburg, sa 144% evropskog proseka, ali ujedno i sa BDP koji je iznosio čak 268% proseka u EU.

Stvarna lična potrošnja označava svu robu i usluge koje neko domaćinstvo kupuje, ali i usluge koje pružaju neprofitne institucije ili država, poput školovanja ili zdravstva.

Iako se nivo privrednog razvoja neke zemlje najčešće izražavau BDP, stvarna individualna potrošnja je kao neutralni indikator korisna za poređenje relativnog blagostanja potrošača u pojedinim zemaljama.

Prema saopštenju Eurostata, u kojem su stvarna lična potrošnja i BDP u 27 članica EU označeni sa 100, individualna potrošnja u 19 članica zone evra iznosila je 104%, a BDP 105%.

Najveću stvarnu individualnu potrošnju su u EU, posle Luksemburga, imale su Nemačka i Danska sa, 120%, odnosno 119%. Među zemljama u okruženju EU, Norvežani su imali 126% proseka, a Švajcarska 119%.

U Srbiji je prošle godine stvarna individualna potrošnja porasla u odnosu na 2020. godinu kada je bila 51%, a BDP iznosio 43% proseka u EU.

Među zemljama kandidatima, najveću stvarnu individualnu potrošnju ima Turska sa 69% proseka EU. U Crnoj Gori je ona 60% odsto, Severnoj Makedoniji 51% odsto, Albaniji 39% i u BiH, koja je na pragu da dobije status kandidata, 41% proseka EU.

BDP po stanovniku u Crnoj Gori je porastao sa 45% 2020. na 48%o 2021. godine. BDP Severne Makedonije je sa 38% 2020. porastao na 42% 2021.

Među članicama EU na samom začelju je i dalje Bugarska sa 65% perosečne individualne potrošnje i 57% prosečnog BDP u EU.

Od zemalja bivše Jugoslavije koje su ušle u EU, hrvatska ima 72% prosečne potrošnje i 70%  prosečnog BDP.

Slovenija je 2021. imala 90% evropskog prosečnog BDP, a istovremeno 85% prosečne stvarne individualne potrošnje, u čemu je jednaka sa Španijom i Češkom, a za jedan procentni poen bolja od Rumunije, Poljske i Portugala.

Po stvarnoj individualnoj potrošnji najbliže proseku u EU su Italija sa 98 odsto, Litvanija sa 97% i Kipar sa 95%, prenosi Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…