Eurostat: Irska domaćinstva najviše troše na restorane, rumunska najmanje

restoran

Brisel, 08. januar 2020. – Na ugostiteljske usluge u restoranima, kafeima, kantinama… domaćinstva u EU potrošila su više od 600 milijardi evra, što odgovara 3,8% BDP EU.

Troškovi za ugostiteljske usluge predstavljali su 7% ukupne potrošnje domaćinstava u 2018. godini, objavio je Eurostat.

Udeo rashoda za ugostiteljske usluge u ukupnoj potošnji domaćinstava bio je najveći u Irskoj (14,4%) a slede Španija (13%), Malta (12,6%) i Grčka (12,4%).

S druge strane, izdvajanja za ugostiteljske usluge bila su najmanja u Rumuniji (1,9% ukupne potrošnje domaćinstava), Poljskoj (3%) i Litvaniji (3,4%).

Između 2008. i 2018. udeo potrošnje za te usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava povećan je u većini članica pri čemu najviše na Malti – sa 8,2% na 12,6%, odnosno za 4,4 procentna poena. Slede Irska sa rastom od 2,9 procentnih poena i Mađarska sa 2,5.

Istovremeno je udeo troškova za ugostiteljske usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava u posmatranom periodu pao u četiri članice – u Rumuniji za jedan procentni poen a u Španiji, Slovačkoj i Britaniji za nešto manje od toga. U Luksemburgu je ta potrošnja stagnirala, pokazuju podaci Evropske statističke službe, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…