Eurostat: Emisija gasova staklene bašte u EU smanjena za 26 odsto u prethodnih deset godina

Evropa
Foto: pixabay.com

Brisel – Evropska unija je tokom poslednji deset godina smanjila emisiju gasova koji dovode do efekta staklene bašte (GHG) za 26 odsto ili 3,6 tona po zaposlenom u privrednom sektoru.

To pokazuju podaci za 2021. godinu koje je objavila statistička agencija Eurostat.

U 2021. godini jedan zaposleni emitovao bi do 13,7 tona gasova dok je u 2012. godini taj broj iznosio 17,3 tone.

U saopštenju Eurostata navodi se da su rezultatima doprinela dva faktora, realno smanjenje emisije GHG, ali i povećanje broja zaposlenih.

Količina štetnih gasova koje emituju zaposleni smanjivala se kontinuirano do 2020. godine, ali je 2021. godine došlo do povećanja od 0,4 tone.

Ipak, emisije gasova sa efektom staklene bašte po zaposlenom u 2021. godini su i dalje 6 odsto niže od toga koliko su iznosile u godini pre pandemije.

Najveće emisije po zaposlenom zabeležene su u Irskoj (22,8 tona po zaposlenom), Poljskoj i Danskoj (obe 21,4 tone), a najmanje na Malti (7,5 tona), kao i u Švedskoj (7,9 tona) i Portugalu (9,7 tona).

Eurostat u objavljenom članku klasifikuje emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte prema ekonomskim aktivnostima.

U Irskoj najviše GHG emituju poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i to 41 odsto ili 206 tona po zaposlenom.

U Poljskoj se 39 odsto GHG emituje za snabdevnje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom (743 tone po zaposlenoj osobi), dok se u Danskoj najviše emituje transportom i skladištenjem (52 odsto), ili 241 tona po zaposlenom licu.

EU u okviru paketa „Spremni za 55“ previđa da emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU do 2030. bude smanjena za najmanje 55 odsto.

Među štetnim gasovima koji uništavaju životnu sredinu, na prvom mestu je ubedljivo CO2, a slede metan, azot-dioksid i fluorisani ugljovodonici, ili takozvani F-gasovi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…