Eurostat: Četvrtina svih mladih u EU radi tokom školovanja

Foto: europe.eu

Brisel –  Četvrtina mladih uzrasta između 15 i 29 godina u Evropskoj uniji radi tokom školovanja, saopštio je Eurostat.

U 2022. godini je 72 odsto mladih građana EU bilo van tržišta rada tokom sticanja obrazovanja, a tri odsto je aktivno tražilo zaposlenje.

Dinamika prelaska mladih sa formalnog obrazovanja na tržište rada značajno varira među zemljama EU.

Na ove razlike utiču nacionalni obrazovni sistemi, dostupnost obuke, karakteristike tržišta rada i kulturološki faktori.

Najveći procenat mladih koji se školuju i istovremeno rade je zabeležen u Holandiji – 73 odsto, Danskoj – 52 odsto, Nemačkoj – 45 odsto, a najniži u Rumuniji – dva odsto, Slovačkoj – pet odsto, Mađarskoj – šest odsto.

Najveći udeo mladih u formalnom obrazovanju koji aktivno traže zaposlenje zabeležen je u Švedskoj – 13 odsto, Finskoj – sedam odsto, Holandiji – šest odsto.

Nasuprot tome, manje od jedan odsto mladih koji se školuju u Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Poljskoj i Litvaniji je prošle godine aktivno tražio posao, a ove zemlje istovremeno imaju najveći broj mladih koji ne učestvuju na tržištu rada tokom školovanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…