Europol: Novi trendovi na crnom tržištu proizvoda za zaštitu bilja EU

Europol

Hag, 26. jul 2022. – Sedma godišnja akcija otkrivanja ilegalnih pesticida Srebrna sekira ukazala je na nove trendove na crnom tržištu proizvoda za zaštitu bilja EU i dovela do hapšenja deset osoba i zaplene 1.150 tona ilegalnih i falsifikovanih pesticida.

Akcije u okviru operacije bile su fokusirane na luke, aerodrome i druga mesta ulaska na kojima bi se mogao otkriti uvoz i izvoz ilegalnih i falsifikovanih pesticida.

Tokom operacije vlasti su otkrile povećanu trgovinu ilegalnim pesticidima na jugu Evrope i u regionu Crnog mora. Znatno je povećan broj slučajeva sa ilegalnim pesticidima poreklom iz Turske, mada je Kina i dalje glavni izvor.

Povećava se, saopštio je Europol, i trgovina, ali i zaplena manjih pošiljki, do deset litara/kilograma. Vlasti su zbog toga nadzirale i onlajn prodaju.

Iako je trgovina herbicidima, insekticidima i fungicidima koji sadrže zabranjene supstance i dalje stabilna, operacija je otkrila da raste falsifikovanje uobičajenih brendova tih proizvoda.

Europol je naveo da povećanje zaplene proizvodne opreme i sirovina koje se otpremaju u Evropu ukazuje na rast aktivnosti falsifikovanja u EU. Naime, snage za sprovođenje zakona sada mnogo češće otkrivaju operacije falsifkovanja na teritoriji EU.

Otkrivena su dva metoda rada od kojih je prvi uvoz gotovo završenih proizvoda u kontejnerima koji podsećaju na dobro poznate brendove. Pošto su uvezeni, potrebno ih je samo označiti pre nego što odu na crno tržište.

Drugi metod podrazumeva uvoz ilegalnih sastojaka za proizvodnju pesticida. Kako bi se smanjila šansa da budu otkrivene, hemikalije se koriste tek u završnoj fazi proizvodnje na lokacijama na kojima se falsifikuje i pakovanje.

U operaciji Srebrna sekira VII bugarske vlasti ciljale su jednu od takvih lokacija i vlasti su zaplenile falsifikovana pakovanja i ilegalne pesticide, navodi se.

Takođe se zloupotrebljava sistem paralelne trgovine koji olakšava proceduru odobravanja pesticida za prodaju u EU.

U sklopu tog sistema, sredstvo za zaštitu bilja dozvoljeno u jednoj članici može, pod uslovom da dobije dozvolu za paralalenu trgovinu, da se uvede, plasira na tržištu ili koristi u drugoj članici.

Taj sistem kriminalci zloupotrebljavaju tako što ilegalno proizvode neki proizvod u jednoj članici i tvrde da je odobren u nekoj drugoj članici i da mu ne treba dalje odobravanje.

Direktorka Europola Katrin de Bol (Catherine De Bolle) rekla je da, uprkos maloj ceni, proizvodi za zaštitu bilja mnogo koštaju i životnu sredinu i javno zdravlje, ali i poljoprivredni sektor.

Uklanjanje neregulisanih i potencijalno opasnih proizvoda sa tržišta doprinosi bezbednosti i zdravijoj životnoj sredini za građane EU„, istakla je direktorka Europola.

Srebrna sekira VII, u koordinaciju Europola, trajala je od 15. januara do 25. aprila i uključivala je organe za sprovođenje zakona iz 31 zemlje (25 članica EU i šest trećih zemalja).

Operaciju su podržali Služba za zaštitu intelektualne svojine EU (EUIPO), Služba za borbu protiv prevara (OLAF), Generalni direktorat EK SANTE, KropLajf Evropa i KropLajf internešenel.

U prethodnih šest operacija Srebrna sekira zaplenjena je ukupno 4.921 tona ilegalnih pesticida, prenosi Euractiv.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…