Eurobarometar: Porast cene energije utiče na kupovnu moć građana EU

sijalice

Brisel – Istraživanje Evrobarometra pokazuje da je, prema mišljenju ogromne većine ispitanika – 85 odsto, porast cena energije uticao na njihovu kupovnu moć, objavila je služba za statistiku Unije.

Dok 56 odsto veruje da su nedavna povećanja cena uglavnom posledica agresivnog ponašanja Rusije, 38 odsto se ne slaže.

Prema istraživanju, 82 odsto građana želi da EU nastavi da preduzima akcije kako bi što pre smanjila svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

Velika većina veruje da ruski rat protiv Ukrajine čini ulaganje u obnovljive izvore energije još hitnijim, a 83 odsto smatra da cena struje ne bi trebalo da zavisi od cene gasa.

Skoro polovina ispitanika, 49 odsto, smatra da će mere koje EU preduzima za poboljšanje ekonomske situacije imati pozitivan uticaj, 18 odsto da će imati negativan uticaj, a 22 otsto da neće uticati.

Istraživanje potvrđuje da javno mnjenje u EU ostaje u velikom broju za mere preduzete kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu.

Tako 88 odsto podržava humanitarnu pomoć, 71 odsto smatra da je dobro što je EU uvela ekonomske sankcije Rusiji, a 70 odsto podržava finansijsku podršku Ukrajini.

Zabranu medija u ruskom vlasništvu odobrava za 63 odsto, dok kupovina i isporuka vojne opreme Ukrajini dobija pozitivnu ocenu 59 odsto građana EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…