Eurobarometar: Za tri četvrtine građana EU televizija je glavni izvor vesti

gledanje TV

Brisel, 12. jul 2022. – Za tri četvrtine građana EU televizija je glavni izvor vesti, pogotovo za starije od 55 godina, a slede onlajn platforme (43%), radio (39%) i društvene mreže i blogovi (26%).

Na petom mestu je štampa i svaki peti ispitanik navodi novine i časopise kao glavni izvor informisanja, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometar.

Mlađi ispitanici uglavnom se informišu preko društvenih mreža i blogova – 46% starih od 15 do 24 godine prema 15% onih od 55 i više godina.

Iako su tradicionalni izvori informisanja, posebno televizija, važni, 88% ispitanika bar deo vesti prati onlajn preko pametnih telefona ili kompjutera.

Pri tome 43% prati sajtove medija, npr. novina, a gotovo trećina čita tekstove ili postove na društvenim mrežama, pokazalo je istraživanje.

Plaćanje za praćenje onlajn sadržaja i dalje je retko i 70% onih koji prate vesti onlajn čita samo besplatne sadržaje.

Kada je reč o temama, polovina ispitanika navela je da je najviše interesuje domaća politika a slede evropske i međunarodne (46%) i lokalne (47%) vesti.

Građani više veruju tradicionalnim elektronskim i štampanim medijima nego onlajn platformama za vesti i kanalima društvenih medija, pokazalo je istraživanje.

Kako se navodi, bezmalo polovina ispitanika očekuje istinite vesti sa javnih TV i radio stanica a 39% izabralo je štampu.

S druge strane, 27% ispitanika je kao izvor vesti od poverenja navelo privatne TV i radio stanice.

Na značaj poverenja u medije ukazuje i podatak da 54% ispitanika da otvori neki onlajn sadržaj motiviše naslov a 37% kaže da im je važno da veruju mediju koji je postavio neku vest.

Istovremeno nešto više od četvrtine ispitanika misli da je u prethodnih sedam dana bilo često izloženo dezinformacijama ili lažnim vestima. U Bugarskoj to misli 55% građana a u Holandiji samo desetak procenata.

Većina ispitanih uverena je da može da prepozna dezinformacije ili lažne vesti – 12% je veoma uvereno a 52% u izvesnoj meri.

Navodi se i da samopouzdanje u razlikovanje pravih i lažnih vesti opada sa godinama a raste sa nivoom obrazovanja.

Istraživanje je rađeno u periodu april-maj na reprezentativnom uzorku u svih 27 članica EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…