Eurobarometar: Građani EU svesniji svojih prava

Evropa

Brisel, 21. jul 2020. – Novo istraživanje Eurobarometra o građanstvu EU i demokratiji pokazuje da su građani EU svesniji svojih prava.

Novo istraživanje Evropske komisije pokazuje da je velika većina Evropljana (njih 91 %) upoznata s pojmom „građanin Evropske unije”.

To je najviši procenat od 2007., a od 2015., kada je zabeleženo 87 %, i u stalnom je porastu. Većina Evropljana dobro je informisana o svojim biračkim pravima na nacionalnom i evropskom nivou. Evropska komisija pokreće i javne konsultacije o pravima građana EU.

Prema istraživanju, više od šest od deset Evropljana (65 %) upoznato je s pojmom „građanstvo Evropske unije” i zna što to znači, dok je gotovo svaki treći (26 %) čuo za njega.

Građani su naročito svesni prava na podnošenje pritužbe institucijama Evropske unije (89 %), prava na boravak u bilo kojoj državi članici EU (85 %) i, ako se nalaze u drugoj državi članici, prava na to da se prema njima postupa na jednak način kao prema državljanima te države članice (81 %).

Iako se broj Evropljana koji znaju šta učiniti ako se njihova prava, kao građana EU, ne poštuju stalno povećava, samo 37 % ispitanika smatra da je dobro informisano.

To predstavlja porast od 11 procentnih poena u odnosu na 26 % zabeleženih 2015.

Naposletku, 92 % ispitanika izjavilo je da bi tražilo podršku delegacije EU ako bi se nalazili u zemlji izvan EU u kojoj ne postoji konzulat ili ambasada njihove zemlje, a potrebna im je pomoć.

Na pitanje o slobodnom kretanju 84 % ispitanika izjavilo je da smatra da slobodno kretanje građana EU unutar Evropske unije generalno donosi koristi privredi njihove zemlje. To pokazuje porast od 13 procentnih poena od 2015., kada je 71 % građana prepoznalo prednosti slobodnog kretanja. Istraživanje Eurobarometra sprovedeno je pre nego što su u većini država članica radi suzbijanja pandemije bolesti COVID-19 uvedene mere ograničenja kretanja.

 Istraživanje Eurobarometra uključivalo je i pitanja o biračkim pravima građana EU.

Malo više od sedam od deset ispitanika (71 %) zna da evropski građanin koji živi u drugoj zemlji EU ima pravo glasati ili kandidovati se na izborima za Evropski parlament.

Na pitanje o izborima za Evropski parlament 2019. velika većina ispitanika izjavila je da bi bili skloniji glasanju kada bi znali više ili imali bolje informacije o izborima generalno i uticaju EU na svakodnevni život.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…