Eurobarometar: Evropljani podržavaju odgovor EU na rusku invaziju Ukrajine

EU Ukrajina

Brisel, 05. maj 2022. – U svim članicama EU građani u velikoj meri podržavaju odgovor Unije na rusku invaziju Ukrajine.

To je pokazalo novo istraživanje Eurobarometra čiji su rezultati objavljeni 5. maja.

Većina Evropljana misli da je od početka rata EU pokazala solidarnost (79%) i da je bila ujedninjena (63%) i brza (58%) sa reakcijama.

Ispitanici se široko zalažu za nepokolebljivu podršku Ukrajini i njenom narodu, istakla je Evropska komisija koja je objavila rezultate istraživanja.

Kako se navodi, devet od deset ispitanika odobrava pružanje humanitarne pomoći ljudima pogođenim ratom, 88% odobrava ideju da se u EU dočekaju ljudi koji beže od rata a 80% odobrava finansijsku pomoć Ukrajini.

Takođe se 66% ispitanih građana EU slaže da „Ukrajina treba da se priključi EU kada bude spremna„, 71% veruje da je Ukrajina deo evropske porodice a 89% oseća simpatije preme Ukrajincima.

Istraživanje je ukazalo i na veoma veliku podršku uvođenju sankcija Rusiji nakon napada na Ukrajinu.

Velika većina građana EU (80%) podržava ekonomske sankcije Rusiji a 79% odobrava sankcije oligarsima jer, kako se navodi, ruska politička elita odgovorna za invaziju treba da plati ekonomsku i političku cenu.

Dve trećine Evropljana odobrava da EU finansira kupovinu i isporuku vojne opreme Ukrajini a tri četvrtine smatra da je rat u Ukrajini pokazao da je unutar Unije potrebna veća vojna saradnja.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju široku podršku akcijama EU u sektoru energetike sa ciljem da se smanji zavisnost od ruskog fosilnog goriva.

Više od 80% građana slaže se da EU treba da napuni skladišta gasa pre zime i da preduzme mere za povećanje energetske efikasnosti, kao i da je rat u Ukrajini naglasio potrebu za ulaganjima u obnovljive energije.

Devet od deset isptanih se slaže sa merama na evropskom nivou za ograničavanje uticaja rastućih cena energije na potrošače i kompanije a 86% kaže da će te rastuće cene značajno uticati na njihovu kupovnu moć.

Specijalizovano istraživanje Evropske komisije obavljeno je sredinom aprila a obuhvatilo je više od 26.000 građana EU, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…