EU želi da konkuriše SAD i Kini u razvoju veštačke inteligencije

veštačka inteligencija

 Brisel, 11. april, 2018. –  Članice EU, njih 24, nameravaju da izgrade "evropski pristup" veštačkoj inteligenciji kako bi konkurisale američkim i azijskim tehnološkim džinovima.

Ministri EU, osim kiparskog, rumunskog, hrvatskog i grčkog, potpisali su deklaraciju kojom su se obavezali da razmotre usmeravanje javnog novca u istraživanja veštačke inteligencije ali nisu precizirali o kojoj je sumi reč.

Zemlje EU odlučile su se za "modernizaciju nacionalnih politika" u sklopu širih napora za istraživanja veštačke inteligencije većeg obima.

Jedan zvaničnik Evropske komisije rekao je da se četiri članice EU koje nisu potpisale deklaraiju ne protive inicijativi, već da im je za potpisivanje potrebno formalno odobrenje, preneo je EURACTIV.com.

Potpisnica deklaracije je i Norveška.

EU po investicijama u veštačku inteligenciju zaostaje za SAD i Kinom a prepreke za novu inicijativu bloka i dalje mogu da budu konkurencija između članica ili različite regulative.

Evopska komesarka za digitalizaciju Marija Gabrijel objaviće strategiju o veštačkoj inteligenciji 25. aprila.

Kako je rekla, u tom dokumentu biće reči o legalnim pitanjima koja otvara tehnologija, ali i o ublažavanju strahovanja da će roboti zameniti ljude na radnim mestima. Gabrijel je rekla i da u tom dokumentu neće biti predložena obavezujuća regulativa ali nije odbacila mogućnost da do toga dođe kasnije.

Nacionalne vlade članica u poslednje vreme dosta su govorile o veštačkoj inteligenciji. Francuski predsednik Emanuel Makron u martu je objavio plan ulaganja milijardu i po evra iz javnih fondova u istraživanje veštačke inteligencije.

Makron se takođe nedavno sreo sa direktorima velikih tehnoloških kompanija sa ciljem da privuče privatne investicije i radna mesta u Francusku. Fejsbuk inače vodi laboratoriju za istraživanje veštačke inteligencije u Parizu.

Nova nemačka vlada se pak u koalicionom sporazumu iz februara obavezala da osnuje vlastiti istraživački centar i zajednički centar za istraživanje veštačke inteligencije sa Francuskom.

Gabrijel je pozvala sve zemlje EU da više rade zajedno kako bi mogle da konkurišu SAD i Aziji.

"Članice su dostigle nivo izvrsnosti u nekim sektorima ali ne mogu, ako su same i izolovane, da prevode globalno. EU može da bude pokretačka snaga", kazala je komesarka novinarima na marginama konferencije o investicijama u tehnologiju u Briselu 10. aprila.

Ona je rekla i da konkurencija između članica da privuku multinacionalne kompanije ne predstavlja opasnost za napore EU da koordiniše nacionalne politike i istraživanja o veštačkoj inteligenciji.

"Ako postoji neslaganje, verujem da ono može biti korisno za EU", dodala je Marija Gabrijel.

Uz značajne izmene nacionalnih zakona i nove fondove za investicije u veštačku inteligenciju, ministri su se obavezali i da pokrenu panevropske istraživačke centre.

Takođe su se sporazumeli da ljudi treba "da ostanu u središtu razvoja i odlučivanja o veštačkoj inteligenciji" i istakli da će sprečiti potencijalne opasnosti.

Ministri koji su potpisali deklaraciju kažu da žele da EU kao celina konkuriše SAD i Kini u razvoju novih tehnologija u oblasti veštačke inteligencije.

Govoreći na konferenciji, francuski državni sekretar za digitalizaciju Munir Mahjubi istakao je da 1,5 milijardi evra investicija koje je njegova zemlja odlučila da uloži nisu u interesu samo Francuske. "Francuska želi da Evropa bude lider u veštačkoj inteligenciji", dodao je Mahjubi.

Nekoliko ministara istaklo je da EU treba da se dogovori o etičkim standardima za veštačku inteligenciju i da bi to moglo da obezbedi prednost evropskim kompanijama u odnosu na konkurente.

"Ne možemo da očekujemo da Kina to uradi. Mi to treba da uradimo. Sa demokratijom i pravnim sistemom koji funkcioniše, Evropa to treba da vidi kao najznačajnije pitanje. Konkurentnost u odnosu na Kinu i na SAD je naravno važna. Međutim, ako ne kreiramo legalnu i etičku osnovu, izgubićemo svakako", istakao je švedski ministar za digitalni razvoj Peter Erikson.

Istovremeno se u odvojenom dokumentu Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke zalaže za testiranje novih tehnologija na nivou EU pre nego što se predloži nova regulativa.

"Mada je nove legislativa neizbežna, moramo da se uverimo da će biti doneta mudro", rekao je jedan diplomata iz centralne Evrope.

Te zemlje su potpisale deklaraciju o veštačkoj inteligencji i njihov dokument je "otvoren" za ostale zemlje koje žele da ga podrže, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…