EU usporava planove Danske da izbaci iz upotrebe kola na fosilno gorivo

automobili

Brisel, 19. jul 2019. – Aktuelna vlada Danske, kao i prethodna, postavila je za cilj da do 2030. prekine prodaju automobila na fosilno gorivo.

Međutim, dostizanje tog cilja mogla bi da blokira EU.

U pismu evropske komesarke za unutrašnje tržište Elžbiete Bjenjkovske danskom parlamentarnom odboru za Evropu navodi se da bi zabrana vozila na benzin i dizel bila u suprotnosti sa pravom EU, preneo je dnevni list Berlingske.

Zabrana prodaje, uvoza ili registracije kola na benzin ili dizel od strane neke članice predstavljala bi kršenje propisa odobrenih na nivou EU, navela je Bjenjkovska u pismu.

Da bi Danska mogla da sprovede zabranu, morali bi da se promene zakoni EU. „Nije verovatno da se to dogodi do 2030.„, smatra profesor političkih nauka na Univezitetu Kopenhagen Peter Nedergard.

Prema njegovim rečima, ključni razlozi što se to neće dogoditi su nemački interes u auto-industriji i zakoni koji važe za proizvođače automobila.

Jasno je da su električni automobili prekogranični fenomen. Automobili se voze preko nacionalnih granica i prave se i prodaju širom EU. Zato ta oblast mora da bude regulsana na nivou EU„, kazao je Nedergard.

Kako je dodao, „postavlja se pitanje regulisanja električnih vozila. Razumljivo je da Nemačka, kao vodeći proizvođač kola, tu ima veliki interes„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…