EU ulaže 263 miliona evra u energetsku infrastrukturu

Članice Evropske unije 15. jula su prihvatile predlog Evropske komisije da se u ključne projekte evropske energetske infrastrukture investira 263 miliona evra. Lavovski deo tog granta poslužiće kao podrška izgradnji infrastrukture za gas u regionu Baltičkog mora, kao i za podršku sektoru struje širom Evrope. Nakon poziva za finansiranje iz fonda Povežimo Evropu (CEF), izabrano je devet energetskih projekata.
 
Izabrani prioritetni projekti za cilj imaju povećanje energetske bezbednosti, povezivanje izolovanih članica EU na širu evropsku mrežu i doprinos ostvarenju cilja Energetske unije – obezbeđenju pristupačne, sigurne i održive energije, saopštila je Evropska komisija.
 
"Dobro povezana energetska insfrastruktura je od ključnog zančaja za Energetsku uniju. Podrška EU će pomoći da se popune 'postojeće rupe' u energetskoj infrastrukturi i izađe na put zaista povezanog evropskog tržišta energije. To je neophodno za povećanje bezbednosti snabdevanja, efikasnije korišćenje resursa i integraciju energije iz obnovljivih izvora u mrežu", istakao je evropski komesar za očuvanje klime i energetiku Migel Arijas Kanjete.
 
U sektoru gasa, sredstva će otići za izgradnju Baltikkonektora, koji će EU podržati za 187,5 miliona evra. Biće to prvi gasovod koji će povezati Estoniju i Finsku. Kada bude završen, Finska više neće biti zavisna od jednog snabdevača, čime će se pojačati bezbednost isporuka u baltičkom regionu.
 
Unapređenje energetske povezanosti Estonije i Letonije biće podržano sa 18,6 miliona evra. Cilj tog povezivanja je bolji pristup skladištima u Letoniji, obezbeđenje diverzifikovanije prenosne mreže za prirodni gas u regionu Baltičkog mora i omogućavanje projekta Baltikkonektor.
 
U sektoru struje, na listi izabranih projekata je izgradnja nove linije u dužini 100 kilometara između Dobrudže i Burgasa u Bugarskoj. Zahvaljujući tom projektu, koji će dobiti evropsku podršku od 29,9 miliona evra, održivost bugarske elektro-mreže biće značajno ojačana.
 
EU će takođe podržati izradu pripremne studije o sigurnom i pouzdanom radu elektrosistema baltičkih zemalja sa 125.000 evra i studiju o povezivanju gasne mreže u Grčkoj sa Transjadranskim gasovodom sa 243.250 evra.
 
Od devet projekata izabranih za finansiranje, pet je u sektoru gasa, gde će podrška EU biti 210 miliona evra, a četiri u sektoru struje sa podrškom od 53 miliona.
 
Kako navodi Evropska komisija, tri projekta se odnose na građevinske radove, sa sredstvima u visini 236 miliona evra, a šest na studije, gde je planirano 27 miliona.
 
Sa ukupno 800 miliona evra za grantove iz fonda Povežimo Evropu – energija u 2016, drugi poziv za ovu godinu, sa budžetom od oko 600 miliona, trenutno je u toku i traje do 8. novembra.
 
U sklopu fonda Povežimo Evropu za projekte transevropske energetske infrastrukture za period 2014-20. predviđeno je 5,35 milijardi evra.
 
Članica EU koja želi da dobije grant treba da predloži "projekat od zajedničkog interesa" a trenutno je kao takvo identifikovano 195 projekata evropske energetske infrastrukture.
 
Ti projekti, kada budu realizovani, treba da obezbede značajne koristi za najmanje dve članice EU, unaprede bezbednost snabdevanja, doprinesu tržišnoj integraciji i konkurenciji, kao i smanjenju emisije ugljen dioksida.
 
Lista projekata, kako je navela Komisija, ažuurira se na dve godine.
 
Nakon prvog poziva za sredstva iz CEF – energija u 2014. izabrana su 34 projekta koja su dobile grantove od ukupno 647 miliona evra. U 2015. je izabrano 35 projekata a finansijska podrška je bila 366 miliona evra.

Izvor: EurActiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…