EU traži od Albanije da završi reformu pravosuđa

Evropska unija traži od Albanije da završi reformu pravosuđa ako želi da krene put punopravnog članstva u bloku. Usvajanje paketa reformi za borbu protiv korupcije, posebno u pravosuđu, ključno je za otvaranje pregovora Albanije o članstvu u EU.

Međutim, vlada premijera Rame nema dvotrećinsku većinu u parlamentu potrebnu zbog nekih ustavnih promena u paketu reformi. Evropski komesar za proširenje pozvao je 2. juna stranke u albanskom parlamentu da interese zemlje i građana stave ispred pojedinačnih i dođu do kompromisa kojim će dokazati opredeljenost Albanije za evropske standarde i proces evrointegracije.

Komentarišući učešće Albanije na predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu u Francuskoj, evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han slikovito je rekao da će "naredni dani biti odlučujući za to da li će Albanija napredovati na Evropskom prvenstvu ili će ostati u grupnoj fazi". prenela je agencija AP.

EU i SAD su pomogle Tirani da skicira paket reformi koje se smatraju ključnim za borbu protiv korupcije na svim nivoima, posebno u pravosuđu.

Na albanski parlament vrši se pritisak da usvoji reforme pravosuđa do kraja meseca kako bi uverio Brisel da odobri pregovore o članstvu.

Međutim, albanski parlament je podeljen. Socijalistima predvođena vlada premijera Edija Rame nema dovoljno glasova u parlamentu sa 140 poslanika za dvotrećinsku većinu potrebnu za neke ustavne amandmane sadržane u paketu.

Uprkos redovnim posetama ambasadora EU i SAD, vodeća opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše odbija da da konačnu saglasnost na nacrt.

Han je zatražio od svih strana "da stave interese svoje zemlje i građana ispred pojedinačnih i pronađu kompromis bez ugrožavanja suštine međunarodno priznatog nacrta reformi".

"Sada su ključni brzo usvajanje reformi i njihova dosledna primena", istakao je evropski komesar i dodao: "To neće biti samo odgovor na ogormnu podršku u albanskoj javnosti za reformu pravosudnog sistema, već i znak jasnog opredeljenja za evropske standarde i proces evropske integracije".

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije Han je pozdravio dosadašnji konstruktivan rad na fundamentalnoj reformi pravosuđa u Albaniji uz podršku lokalnih i međunarodnih eksperata, poput Euralisa, OPDAT i Venecijanske komisije.

"Sada je važno da se pređe poslednji kilometar i osigura dvotrećinska većina potrebna za ustavne promene", naveo je Han.

Albanija je zahtev za članstvo u EU podnela u aprilu 2009. a status kandidata za EU dobila je u junu 2014. godine.

Inače, prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu Albanija igra 11. juna protiv Švajcarske. Biće to prvi nastup te zemlje na nekom velikom fudbalskom takmičenju.

Izvor: Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…