EU svu kinesku pomoć šalje Italiji za borbu protiv pandemije

COVID-19

Brisel, 20. mart 2020. godine – Sva kineska pomoć poslata EU, uključujući maske i testove, biće dostavljena Italiji jer je ta zemlja najteže pogođena epidemijom korona virusa, rekli su EU zvaničnici za Euractiv.

Evropska komisija odlučila je da formira strateške rezerve medicinske opreme.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je ranije ove nedelje da je kineski premijer Li Kećijang u telefonskom razgovoru obećao EU podršku u borbi protiv COVID-19.

Kina nije zaboravila da joj je u januaru EU pomogla“, rekla je šefica EK u videu na Tviteru. „Danas smo mi u centru pandemije i potrebna nam je zaštitna oprema„, kazala je Fon der Lajen.

Početkom nedelje kineska ambasada u Briselu u pismu komesaru za upravljanje krizama Janezu Lenarčiču ponudila je EU 50.000 kompleta za testiranje, 200.000 maski N95 i dva miliona hirurških maski.

Kineska pomoć usmerna je u Koordinacioni centar za hitne slučajeve koji je odgovoran za distribuciju opreme.

Nakon što su razmotreni različiti kriterijumi, posebno materjal koji se nudi i trenutne potrebe u EU, Brisel je odlučio da celu kinesku donaciju pošalje u Rim.

Italija je najprikladniji primalac„, rekao je zvaničnik EU briselskom portalu.

Isti izvor je dodao da je Italija članica EU koju je korona virus najviše pogodio i ima „neodložnu potrebu“ da zaustavi širenje virusa i „što je pre moguće“ odgovori na problem preopterećenosti zdravstvenog sistema.

Broj umrlih od korona virusa u Italiji je premašio broj žrtava u Kini.

Italija je već tražila pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Peking je prošle nedelje već poslao pomoć direktno Italji. Kina je poslala opremu i drugim članicama EU, uključujući Španiju, Francusku, Poljsku i Holandiju.

Peking je takođe poslao u Italiju kineske lekare da pomognu i podele iskustvo u borbi protiv korona virusa sa italijanskim kolegama.

Kineska pomoć za borbu protiv pandemije stiže nakon što su Evropljani pre toga pomogli Kinezima.

Premijer Kine tražio je krajem januara pomoć od Ursule fon der Lajen. EU je tada poslala u Kinu 56 tona opreme, uključujući zaštitna odela, sredstva za dezinfekciju i medicinske maske.

Mehanizam za civilnu zaštitu EU koordiniše donacije koje je obezbedila trećina članica – Francuska, Nemačka, Italija, Letonija, Estonija, Austrija, Češka, Mađarska i Slovenija, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…