EU sud odbio mađarski zahtev za „gej test“ izbeglica

Evropski sud pravde

Luksemburg, 26. januar 2018. – Sud pravde Evropske unije (CJEU)  odlučio je da su psihološki testovi za određivanje seksualnosti nelegalni za tražioce azila koji beže iz zemalaja u kojima je homoseksualnost zabranjena.

Presuda se odnosila na Nigerijca kojeg su mađarske vlasti podvrgle testu za šta je sud rekao da predstavlja nedospustivo zadiranje u privatni život.

"Tražilac azila ne sme biti podvrgnut psihološkom testu da bi se odredila njegova seksualna orijentacija," CJEU je saopštio u presudi i dodao da je "ovakvo testiranje  preterano mešanje u privatni život tražioca azila".

Pomenuti Nigerijac je zatražio azil u Mađarskoj u aprilu 2015, u strahu od progona zbog toga što je homoseksualac. U religiozno konzervativnoj Nigeriji homoseksualnost je nelegalna, a 2014, usvojeni su zakoni protiv gej brakova i istopolnih zajednica.

Mađarske vlasti su odbile njegov zahtev nakon što nalaz psihologa – koga su vlasti i angažovale – nije potvrdio navodnu seksualnu orijentaciju Nigerijca, kaže se u presudi.

Izbeglica se obratio mađarskim sudovima, tvrdeći da su testvi bili puni "ozbiljnih predrasuda u odnosu na njegova osnovna prava", tako da ni u kom slučaju nisu mogli da procene njegovu seksualnost.

EU sud je odlučio da države mogu da zatraže mišljenje stručnjaka kao pomoć u određivanju potrebe za bezbednost, ali moraju da poštuju zakone kojima su regulisana ljudska prava.

U presudi se dodaje da je uticaj testova na seksualnost "neproporcionalan" (pretnji), dodajući da je "takvo mešanje (u privatnost) posebno ozbiljno jer otkriva najimntimnije asekte života tražioca azila".

Desničarska vlada Viktora Orbana je žestoki protivnik masovne migracije i odbila je obavezujuće izbegličke kvote koje je odredila Evropska unija, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…