EU: Stručno mišljenje i kapaciteti zdravstva odlučuju o ublažavanju mera za suzbijanje epidemije korona virusa

korona virus

Brisel, 15. april 2020. – Evropska komisija je članicama EU predložila korake za postepeno ublažavanje strogih mera za suzbijanje epidemije korona virusa i predočila da su stručno mišljenje lekara i kapaciteti zdravstva ključna merila koja o tome odlučuju.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica EK Ursula fon der Lajen su zajedno novinarima obrazložili ove smernice, naglasivši da ublažavanje mera protiv epidemije mora i može biti delotvorno samo ako bude usaglašeno između svih članica Unije, od kojih su neke već počele da postepeno ukidaju zabrane.

U smernicama EK stoji da vreme odluke o tome mora biti utemeljeno na „epidemiološkim merilima koja će pokazati da se širenje zaraze osetno smanjilo i stabilizovalo u trajnijem razdoblju„.

Takođe je uslov da „postoji dovoljan kapacitet zdravstva, uzimajući u obzir, recimo, kolika je zauzetost jedinica za intenzivnu negu, kao i koliko na raspolaganju ima zdravstvenih radnika i medicinske opreme„.

EK u dokumentu podvlači da „mada je jasno da će put ka normalnom životu biti dug, očigledno je i da ne možemo beskrajno zadržati ova vanredna ograničenja„.

Komisija ukazuje da je od presudne važnosti „valjan kapacitet nadzora epidemije, uključujući mogućnost testiranja velikog broja zaraženih lica, kao i sposobnost praćenja i utvrđivanja porekla (zaraze)„.

Policijski čas“ – zabrana kretnja za stanovništvo, se može ukinuti, prema smernicama EK, „kad nacionalni zdravsteni sistem više nije krajnje napregnut, kad je stopa zaraze u padu i u trenutku kad veoma ranjive grupe građana mogu da dobiju posebnu zaštitu„.

Skreće se pažnja da je „izvesno da će postepeno ukidanje ograničenja dovesti do novih zaraza i države EU moraju pomno pratiti razvoj bolesti„.

Otud može biti nužno da „pribegnu još strožim, drakonskim merama„, jer, kako je predočila Ursula fon der Lajen, „moraće se živeti s ovim virusom sve dok ne bude pronađena vakcina„.

U dokumentu EK se ukazuje i na to da pristup suzbijanju pandemije mora biti zajednički, evropski.

Budući da su vreme i modaliteti delimičnog ukidanja zabrana različiti među državama EU, temelj mora biti da su „nauka i zdravlje građana u središtu svega, mada se mora priznati da ukidanje mera ograničenja znači i da je to uravnoteženo između boljitka zdravlja ljudi i socijalnih i ekonomskih posledica„.

U preporukama EK se skreće pažnja da bi „izostanak usaglašenog ukidanja mera zabrane mogao imati loše posledice za sve članice EU i verovatno se izroditi i u političko gloženje„.

Evropska komisija smatra da se zatvaranje granica postepeno mora ukinuti, ali na spoljnim međama EU tek u drugoj fazi, a da najpre treba pokrenuti sektore privrede uz očuvanje „socijalnog distanciranja“ i rada od kuće u što većoj meri, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…