1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. EU: Španski penzioner u Erazmusovom programu

EU: Španski penzioner u Erazmusovom programu

Erasmus plus

Madrid, 15. februar 2018. – Jedan od studenata sledećeg Erazmus programa razmene je i Migel Kastiljo, osamdesetogodišnji Španac iz Valensije, penzionisani notar sa četiri ugrađena bajpasa.

On trenutno studira istoriju, a uskoro putuje u Veronu u sklopu daljeg univerzitetskog školovanja. Kastiljo je oženjen, ima troje dece i šestoro unučadi. Srčani udar je pretrpeo nakon penzionisanja posle čega svaki novi dan u životu doživljava kao poklonjen.

Ubrzo po oporavku, rekao sam sebi: 'Želim da uradim nešto netipično za penzionera. Istorija me je uvek zanimala i sve u vezi s njom, posebno savremene teme',“ rekao je Kastiljo španskoj novinskoj agenciji Efe.

Iako ima 80 godina, Kastiljo nema nikakvih predrasuda u vezi sa svojim poodmaklim dobom u odnosu na kolege na kursu i tvrdi da se oseća kao i ostali studenti. „Sjajno se odnose prema meni, godine nisu nikakav problem.

Zato je bez razmišljanja odlučio da se prijavi za Erazmus stipendiju pošto ga je ohrabrio jedan od njegovih univerzitetskih profesora. Kastiljova porodica već pravi planove da ga poseti u severnoj Italiji za vreme trajanja programa.

Kastilju to neće biti prvi susret sa Italijom. Pre nego što se zaposlio kao notar, bio je profesor na Univerzitetu u Barseloni i za to vreme dva meseca je boravio u Rimu i Bolonji. A u Veroni je pre 42 godine bio sa suprugom kako bi slušao koncert legendarne grčke operske dive Marije Kalas. „Zato sam izabrao Veronu,“ priznao je Kastiljo.

Ljudima mojih godina poručujem da ne sede u kući nego da se otvore prema svetu jer mi još možemo društvu da damo mnogo toga i isto tako da od njega i dobijemo,“ dodao je Kastiljo.

Španac će iskoristiti Erazmus+, još jedan ponovljeni izuzetno uspešni program razmene studenta iz EU, koji je počeo pre 30 godina i u kojem se procenjuje da je za to vreme učestvovalo oko devet miliona ljudi.

Od kad je Velika Britanija odlučila da napusti EU, strahuje se da zemlja neće više učestvovati u programu. Uprkos najavama iz Vesminstera da će Britanija nastaviti redovno učešće, još nema zvaničnog stava po tom pitanju.

Erazmusov tvorac dr Hjuel Keri Džons je nedavno upozorio da ako britanska vlada ududuće ne bude garantovala svojim građanima pravo na korist od Erazmusovih programa, Vels će biti taj koji će pretrpeti „masivni“ udarac.

Budućnost programa unutar EU se, ipak, čini sigurnijom nakon što je šef budžeta bloka Ginter Etinger obećao da će zaštiti Erazmus u slučaju bilo kakvog smanjenja sredstava pre nego što Evropska komisija počne da razmišlja o svom sledećem višegodišnjem finansijskom okviru, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…