EU, Rusija, Japan, IAEA pozdravili samit SAD-Severna Koreja

SAD-Severna Koreja

Brisel, 12. jun 2018. – EU je pozdravila sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una kao "značajnu i potrebnu etapu" ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Šefica evropske diplomatije istakla je da potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva ostaje krajnji cilj koji deli cela međunarodna zajednica.

Istovremeno je francuska ministarka za evropska pitanja pozdravila sastanak u Singapuru ali i izrazila žaljenje zbog "dvostrukih standarda Vašingtona", s obzirom da su SAD nedavno izašle iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Istorijsko rukovanje dvojice vođa i sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluostrva zaključen 11. juna u Singapuru, naišli su na pozitivne ocene u svetu, ali i na oprezne, prenosi agencija Frans pres.

"Potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluostrva ostaje krajnji cilj koji deli cela međunarodna zajednica i koji je izrazio Savet bezbednosti UN. Zajednička deklaracija koju su potpisale vođe SAD i Demokratske Narodne Republike Koreje jasno ukazuje da taj cilj može da bude postignut", izjavila je u saopštenju visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je sastanak Tramp-Kim kao "pozitivan".

"Gledali smo televiziju, pratili izjave dve strane. Nismo videli dokumente, mislim da još nisu objavljeni. Međutim sama činjenica da se ovaj susret dogodio je naravno pozitivna", rekao je Lavrov, prenosi Ria Novosti.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je rekao za TASS da Rusija može samo da pozdravi činjenicu da je napravljen važan korak i da je to podsticaj, mada je dodao da je "đavo u detaljima" i da treba videti konkretne dogovore.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je pozdravila sastanak Trampa i Kima i saopštila da je spremna da obezbedi sve mere potrebne za proveru severnokorejskih nuklearnih postrojenja.

"IAEA je spremna da sprovede svaku aktivnost provere u Severnoj Koreji koja bi mogla biti potrebna", rekao je generalni sekretar te agencije Jukija Amano u saopštenju.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In je ranije rekao da je sporazum "stavio kraj na Hladni rat", i odao priznanje Kimu i Trampu zbog "hrabrosti i odlučnosti".

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da je "u pisanom obliku potvrđena" namera Kim Džong Una za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

"Podržavam prvi korak ka ukupnom rešenju pitanja vezanih za Severnu Koreju", rekao je Abe.

Francuska ministarka za evropska pitanja Natali Luazo je pozdravila sastanak u Singapuru kao "značajan", ali je izrazila žaljenje zbog "dvostrukih standarda Vašingtona".

Kako je rekla, Vašington je nedavno izašao iz iranskog nuklearnog sporazuma koji je Teheran poštovao, dok je "potpisivanjem dokumenta s Kim Džong Unom koji je čak nabavio nuklearno oružje, takoreći nagradio nekog ko je išao protiv svih međunarodnih ugovora", prenosi Euractiv.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…