EU razmatra besplatne interrejl karte za tinejdžere

voz

Brisel, 05. oktobar 2016. (Euractiv) – Evropska komisija spremna je da razmotri mogućnost da svi mladi Evropljani kada napune 18 godina dobiju besplatne interrejl karte.

Besplatne karte za putovanja vozom po Evropi za tinejdžere predložili su evroposlanici kao jedan od načina za borbu protiv širenja evroskepticizima po kontinentu. Procenjuje se da bi besplatne interrejl karte godišnje koristilo oko šest miliona mladih iz EU. Predlog evroposlanika prate mnoga otvorena pitanja, uključujući oko finansiranja i njegove relevantnosti za rešavanje ozbiljnih izazova u EU, a za sada je izvesno samo da program neće profunkcionisati pre 2018. godine.

"Spremni smo da to razmotrimo", rekla je 4. oktobra evropska komesarka za transport Violeta Bulc evroposlanicima koji su se okupili u Strazburu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

Interrejl karte omogućavaju mladima da jevtinije putuju vozom u tridesetak evropskih zemalja u tom sistemu. Trenutno interrejl koristi 300.000 ljudi godišnje.

Komesarka je rekla da su je zadivili "otvorenost i nivo ambicije" poslanika Evropskog parlamenta koji su prvi predložili besplatne karte za mlade iz EU za putovanja vozom po kontinentu.

Ističući da je to "sjajna ideja", Bulc je rekla da želi "pažljivo" da razmotri predlog – potencijalne troškove, finansiranje i administrativnu izvodljivost.

Takođe je Komisija spremna da razmotri "postepeno" širenje predloga na druge vidove transporta, kazala je evropska komesarka.

Podstaknuta "slobodnim" razmišljanjem evroposlanika, Bulc je čak predložila da se organizuje takmičenja za mlade do 25 godina "sa značajnom nagradom za najbolju konkretnu ideju za unapređenje mobilnosti mladih"

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…