EU: Puno učešće Srbije bitno za samit u Sofiji

evropske integracije

Brisel, 13. april 2018 –   Učešće najviših zvaničnika Srbije je ključno za uspeh samita Evropska unija – Zapadni Balkan u maju u Sofiji, rekli su novinarima visoki funkcioneri EU 13. aprila u Briselu, naglasivši da će EU tada potvrditi snaznu podršku "specifičnim putevima ka EU" svih šest partnera regiona.

Susret na vrhu u Sofiji treba da pokrene opipljive inicijative, kako je rečeno, da se "pospeši fizičko i povezivanje među ljudima u regionu i sa EU".

Visoki funkcioneri EU su rekli da će 17. maja u Sofiji o razvoju na Zapadnom Balkanu razgovarati šefovi diplomatija EU, s posebnim osvrtom na saradnju Unije i regiona na polju bezbednosti, naročito kada je reč o suzbijanju terorizma, ekstremizma, ilegalne imigracije i učešću srpskih snaga bezbednosti u mirovnim misijama EU.

"Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, koja je bitna za stabilnost, pomirenje i budućnost regiona", podvukli su izvori EU.

Zvaničnici u Briselu su naglasili i da očekuju učešće svih 28 zemalja EU na samitu u Sofiji i time odgovorili na pitanje kako gledaju na odbijanje Španije, Rumunije i Kipra da učestvuju na skupu u Sofiji ako tamo bude prihvaćeno učešće Kosova s obeležjem države.

Te tri članice Unije, isto kao i Grčka i Slovačka, ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a vlasti Srbije su takođe stavile do znanja da će sačekati da vide kakav status će na samitu imati Kosovo i odlučiti na kom nivou će Srbija učestvovati na tom skupu.

Na pitanje hoće li na samitu u Sofiji biti rasprave o pogoršanju odnosa između Beograda i Prištine, visoki funkcioneri EU su rekli da ne mogu reći da li će to neposredno biti tema susreta na vrhu Unije i regiona, ali su podvukli da očekuju da će biti naglašena nužnost da se učvrsti dijalog Beograd-Priština.

Evropski diplomatski funkcioneri su naveli da će visoka predstavnica EU Federika Mogerini, "kojoj je veoma stalo do uspeha samita u Sofiji", 18. i 19. aprila posetiti Tiranu, Skoplje, Podgoricu i Beograd, prenosi Euractiv.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…