EU predlaže 3% poreza na promet za tehnološke firme iz SAD

društvene mreže

Beograd, 16. mart 2018. – Velike digitalne kompanije koje ostvaruju značajne prihode u EU, kao što su Gugl i Fejsbuk, mogle bi da počnu da plaćaju 3% poreza na promet ako bude usvojen novi predlog Evropske komisije.

Cilj poreske reforme je da se porez naplaćuje tamo gde se ostvaruje zarada, a ne tamo gde je sedište kompanije.

Novim nametom najviše će biti pogođene kompanije koje nude usluge digitalnog oglašavanja i usluge posredovanja, ali ne i onlajn mediji i striming servisi.

Predlog EK, koji bi mogao da bude usvojen u narednih nekoliko dana, nova je verzija ranijeg plana koji je predviđao porez između procenta i 5%.

Ako članice EU i evropski poslanici podrže novi predlog, porez će plaćati samo velike firme koje u celom svetu imaju godišnji prihod veći od 750 miliona evra i godišnju oporezivu zaradu u EU veću od 50 miliona evra.

Prag za prihode u EU je povećan sa 10 miliona evra, kako je prvobitno planirano, da bi manje firme i start-ap kompanije bile oslobođene poreza. Velike američke kompanije kao što su Uber, Erbienbi (Airbnb) i Amazon bi mogle da budu pogođene novim porezom.

Porez će se primenjivati u svih 28 zemalja EU, od kojih su neke optuživale velike tehnološke firme da plaćaju premali porez u EU tako što deo svog profita prijavljuju u članicama sa poreskim olakšicama, kao što su Irska i Luksemburg.

U ranijoj verziji predloga bilo je pomenuto nekoliko kompanija, ali je to izostavljeno u najnovijem predlogu.

Među uslugama koje će biti oporezivane je digitalno oglašavanje, koje će se odnositi i na provajdere kao što je Gugl, koji pružaju podatke korisnika, i na kompanije koji nude reklamni prostor na svojim vebsajtovima, kao što su Fejsbuk i druge popularne društvene mreže.

Porez će plaćati i onlajn platforme koje nude “usluge posredovanja”, a u koje EK uključuje Uber i Airbnb. Digitalna tržišta, kao što je Amazon, takođe će biti obuhvaćene novom merom.

Kompanije koje imaju manje marže, među kojima je Amazon, koje često posluju s gubitkom, plaćale bi veliki porez na promet, ali bi uglavnom bile oslobođene poreza na dobit.

Oporezivanje prihoda je pogrešan pristup da se odgovori na neka legitimna pitanja koja se tiču prekogranične poreske politike”, rekao je za Rojters Džoš Kalmer, viši potpredsednik Saveta za informacione tehologije koji zastupa Gugl, Fejsbuk, Amazon i druge tehnološke kompanije.

Kalmer je pozvao EU da ne donosi jednostrane mere i da koordiniše poreske reforme na međunarodnom nivou.

Neke američke firme bi mogle da plaćanje većih poreza u EU nadomeste nižim poreskim obavezama u SAD, kao što je predviđeno novim američkim porezom na dobit u inostranstvu u okviru nedavne poreske reforme američkog predsednika Donalda Trampa.

Onlajn mediji, striming servisi kao što je Netfliks i drugi provajderi digitalnog sadržaja koji se u pravljenju zarade ne oslanjaju na korisnike biće oslobođeni novih nameta.

Porez je u nacrtu predloga predstavljen kao privremena mera koja će biti primenjena samo ako se ne postigne dogovor o obuhvatnijem, možda čak globalnom rešenju za oporezivanje kompanija u zemljama u kojima ostvaruju digitalni profit a ne tamo gde im je sedište, kao što je sada slučaj.

EK predlaže da novi porez naplaćuju zemlje u kojima se nalaze korisnici digitalnog sadržaja. Ako žive u različitim zemljama EU, poreski prihodi će biti deljeni. Na primer, prihodi od digitalnog oglašavanja bi bili podeljeni između zemalja proporcionalno broju emitovanja reklame na uređajima korisnika u tim džavama, navodi se u predlogu.

Plan EK liči na predlog Francuske koji je podržalo nekoliko većih zemalja EU, ali će verovatno naići na proitvljenje manjih članica koje strahuju da će postati manje privlačne multinacionalnim kompanijama.

Poresku reformu moraju da podrže sve članice EU da bi bila usvojena, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…