EU prati slučaj Savamala, nadležni da primene preporuke ombudsmana

Beograd, 14. novembar 2016. (Beta) – Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport izjavio je 14. novembra da EU prati razvoj slučaja rušenja objekata u beogradskom kvartu Savamala i dešavanja nakon tog incidenta i dodao da je na nadležnim organima da primene preporuke zaštitnika građana.

Devenport je rekao da se slučaj Savamale ne pominje u izveštaju EK o napretku Srbije na putu ka EU jer nije praksa da se u tom dokumentu pominju pojedinačni slučajevi. Kako je dodao, taj slučaj se prati u kontekstu realizacije Akcionog plana za poglavlje 23.

"Nije na meni da se mešam i komentarišem rad tužilaštva", rekao je Devenport novinarima u novoj zgradi pravosudnih organa u Katanićevoj ulici u Beogradu.

Povodom izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, Devenport je rekao da nije praksa da se u tom dokumentu pominju pojedinačni slučajevi i da je to razlog zbog kojeg se ne pominje ni slučaj Savamale.

"To ne znači da se ne interesujemo za taj slučaj", rekao je Devenport i dodao da se čitav slučaj prati u kontekstu realizacije Akcionog plana za poglavlje 23.

Nepoznate maskirane osobe uz pomoć bagera srušile su nekoliko objekata u beogradskom kvartu Savamala u noći između 24. i 25. aprila. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u taj slučaj umešani ljudi iz samog vrha gradske vlasti Beograda ali tužilaštvo još nije odlučilo da li će da pokrene istragu.

Devenport je dodao da je spreman da učestvuje u raspravi o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ali da je na parlamentu da obezbedi uslove za održavanje sednice odbora.

On je podsetio da se pismom obratio predsednici parlamenta Maji Gojković i da je obavestio o svemu što se dešavalo na sednici Odbora za evropske integracije, kao i da je izrazio spremnost da se ponovo odazove pozivu koji bi mu uputila Gojković ili predsednica Odbora, Marinika Tepić.

Devenport je pokušao u četvrtak da na sednici Odbora za evropske integracije govori o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama ali mu to nisu dozvolili poslanici Srpske radikalne stranke i Dveri koji su insistirali da izveštaj bude na srpskom jeziku.

Govoreći o sporazumu o telekomunikacijama, koje su u nedelju postigli Beograd i Priština, on je ocenio da je reč o koraku napred u okviru Briselskog dijaloga i da će od tog sporazuma imati koristi pre svega građani.

"Sporazum treba primeniti, prema rokovima koji su u dokumentu definisani", rekao je Devenport i izrazio nadu da će to dati podstrek da se postignu dogovori i u drugim oblastima, poput Zajednice srpskih opština, ili energetike.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…