EU: Postoji nekoliko opasnosti povezanih sa širenjem dezinformacija o korona virusu na Zapadnom Balkanu

lažne vesti

Brisel, 24. mart 2020. – Dezinformacije, lažne vesti i mitovi o korona virusu nisu zaobišle ni medijski prostor Zapadnog Balkana, saoštilo je odeljenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) koje se bori protiv dezinformisanja, upozorivši da bi to moglo da bude zloupotrebljeno u izbornim debatama.

Priče kao što je ‘Virus je napravljen u laboratoriji i njegova meta su Kina i Iran’ vidljivi su u medijima širom regiona„, navodi se u analizi Odeljenja EEAS za strateške komunikacije i analizu informacija.

U izveštaju se upozorava da postoji nekoliko opasnosti povezanih sa širenjem dezinformacija o korona virusu na Zapadnom Balkanu.

To može biti iskorišćeno u izbornim debatama i za diskreditovanje protivnika sa teorijama zavere, na primer u kontekstu predstojećih izbora u Srbiji i Severnoj Makedoniji„, ocenjeno je u izveštaju.

Takođe se navodi da dezinformacije o korona virusu mogu biti zloupotrebljene protiv migranata.

Širenje lažnih vesti mogu da iskoriste i „strani izvori za manipulaciju lokalnim informativnim prostorima„.

U izveštaju se navodi da vlade i zdravstvene vlasti nastoje da pruže zvanične informacije o korona virusu i da društvene mreže traže efikasne načine da uklone nepozudane sadržaje.

U isto vreme, postoji znatna količina dezinformacija, koje se šire ili nenamerno, ili su deo kampanja proizvodnje i širenja lažnih vesti, iz političkih ili finansijskih razloga.

Neke od tih netačnih informacija su da je korona virus biološko oružje koje su napravili Kina, SAD, Velika Britanija ili Rusija, da virus nije izbio u Kini nego da je nastao u američkim laboratorijama širom sveta, ili da su ga migrant doneli u EU.

Tvrdnje da EU ne uspeva da reši krizu, da nije spremna da pomogne članicama koje moraju da se oslanjaju na podršku spolja, pre svega Kinu i da bi EU mogla da uvede masovnu vakcinaciju takođe se u izveštaju navode kao dezinformacije.

Tu su i teorije zavere kao što su tajni pokušaji da se obuzda rast svetske populacije, da korona virus uopšte ne postoji ili da će pandemija izazvati Treći svetski rat, prenosi Euractiv..

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…