EU pojačava spremnost za borbu protiv požara u 2024.

Foto: shutterstock.com

Brisel – Dok se Evropa priprema za sezonu požara koja se približava, EU preduzima značajne korake kako bi ojačala napore u gašenju požara i zaštitila zajednice, unapred postavljajući vatrogasce i okupljajući flotu vatrogasnih aviona.

Prvo, 556 vatrogasaca iz 12 zemalja će ovog leta biti strateški raspoređeno na ključnim lokacijama u Evropi, kao što su Francuska, Grčka, Portugalija i Španija, spremni da pomognu lokalnim vatrogasnim brigadama.

Ova proaktivna mera povećava spremnost Evrope da se bori protiv šumskih požara i ublažava njihov razorni uticaj na živote, kuće i životnu sredinu, i naglašava čvrstinu solidarnosti EU u rešavanju takvih kriza.

Drugo, EU je takođe okupila namensku rescEU flotu vatrogasnih aviona za ovo leto, koja se sastoji od 28 aviona i 4 helikoptera stacioniranih u 10 država članica.

Evropska komisija je takođe izdvojila ukupno 600 miliona evra kako bi olakšala nabavku 12 novih aviona za gašenje požara u budućnosti, koji će biti raspoređeni među šest država članica EU.

Pored toga, EU će u budućnosti finansirati i nekoliko helikoptera za jačanje flote EU za gašenje vazdušnih požara.

Postavljanje vatrogasaca i nabavka dodatnih aviona za gašenje požara naglašavaju posvećenost EU jačanju svojih kapaciteta za efikasno reagovanje na šumske požare, posebno tokom predstojećih letnjih meseci.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…