EU počinje da radi na izmenama propisa o trgovini vatrenim oružjem

Foto: pixabay.com

 Brisel – Evropski savet dao je zeleno svetlo za početak pregovora sa Evropskim parlamentom o izmeni propisa EU o uvozu, izvozu i tranzitu vatrenog oružja.

Cilj je da se „zatvore rupe“ za krijumčarenje i olakša trgovina vatrenim oružjem u legitimne svrhe.

Procenjuje se da su 2017. civili u EU posedovali 35 miliona komada zabranjenog vatrenog oružja, što odgovara 56% procenjenog ukupnog broja.

Izmenjeni propisi treba da ograniče trgovinu vatrenim oružjem kroz zajednička pravila i procedure, koordiniše kontrolu i obezbede bolju sledljivost vatrenog oružja za civilnu upotrebu. To će onemogućiti da legalno proizvedeno i izvezeno oružje završi na ilegalnom tržištu.

Predlog predviđa pravilno evidentiranje informacija u vezi vatrenog oružja. Takođe se razjašnjava uloga organa za izdavanje dozvola i poboljšava saradnja između organa za sprovođenje zakona (uključujući carinu).

Cilj je da se sistematizuje prikupljanje podataka o međunarodnom kretanju vatrenog oružja, kao i zaplenjenog oružja, saopštio je Savet.

Nova pravila za cilj imaju i da postave strožu regulativu o „polugotovom“ oružju ili komponentama koje se mogu pretvoriti u smrtonosno vatreno oružje kod kuće. Predlog takođe podrazumeva sertifikat o krajnjem korisniku za opasnije vatreno oružje.

Istovremeno je svrha predloga da se olakša legalna trgovina vatrenim oružjem za civilnu upotrebu i da se smanji administrativno opterećenje proizvođača, dilera i korisnika.

Predložena pravila postaviće jasne i zajedničke procedure za uvoz, izvoz i tranzit vatrenog oružja i pojednostaviti i digitalizovati procedure za lovce, sportske strelce i izlagače.

U predlogu je i novi sistem elektronskog licenciranja EU koji će uštedeti vreme podnosiocima zahteva i pojednostaviti proces.

Savet je u saopštenju precizirao da je vojno vatreno oružje isključeno iz okvira predloga koji se odnosi na izvoz jer će ono biti na zajedničkoj vojnoj listi EU, preneo je DES.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…