EU osudila odluku SAD da zabrani putovanja iz Evrope

avion

Brisel, 12. mart 2020. – Lideri EU osudili su „unilateralnu“ odluku SAD da zabrane putovanja iz Evrope zbog širenja korona virusa.

Odgovarajući na kritike američkog predsednika da nije brzo reagovala na epidemiju, EU kaže da čini sve da spreči širenje zaraze.

Korona virus je globalna kriza, nije ograničena ni na jedan kontinent i zahteva saradnju, a ne unilaterlne akcije„, navedeno je u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da će na 30 dana obustaviti ulaz u SAD svih stranaca koji su nedavno boravili u Evropi, da bi sprečio širenje novog korona virusa.

Mera se neće primenjivati na Veliku Britaniju i kako su razjasnili posle Trampove izjave u Beloj kući odnosi se samo na evropske zemlje u Šengen zoni.

EU ne odobrava činjenicu da je odluka SAD da uvede zabranu putovanja doneta unilateralno i bez konsultacija„, saopštili su Mišel i Fon der Lajen, dodajući da EU preduzima snažne mere da ograniči širenje virusa.

Mišel je prethodno na Tviteru napisao da će EU proceniti situaciju posle Trampove odluke i da „treba izbeći ekonomske poremećaje„.

Posle zabrane putovanja koje je objavio Donald Tramp danas ćemo proceniti situaciju. Evropa preduzima sve potrebne mere da zaustavi širenje kovida-19, ograniči broj zaraženih i podrži istraživanje„, napisao je Mišel na Tviteru na engleskom.

Mera koju je Tramp uveo, a koja stupa na snagu 13. marta u ponoć po američkom vremenu, odnosi se na sve osobe koje su boravile u Šengen zoni 14 dana pre predviđenog dolaska u SAD, izuzev Amerikanaca i onih koji imaju stalni boravak u SAD. Oni mogu da uđu ali će morati da budu u 15-odnevnom karantinu.

Stejt department je pored toga pozvao sve Amerikance da izbegavaju svako putovanje u inostranstvo.

Do sada je u celom svetu zaraženo oko 125.000 ljudi, a umrlo je oko 4.500.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECD) više od 17.000 zaraženih korona virusom zabeleženo je u Evropi, uključujući Evropsku uniju, Evropski ekonomski prostor i Veliku Britaniju. Od toga je više od polovine u Italiji gde je do sada umrlo 711 ljudi od posledica korona virusa.

U SAD se potvrđeno više od 1.100 slučajeva zaraze, a 32 osobe su umrle, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…