EU ostvarila cilj, potpuno vakcinisano 70% odraslih

vakcina

Brisel, 01. septembar 2021. – EU je 31. avgusta dostigla cilj da pre kraja leta ima 70% odraslih koji su potpuno vakcinisani protiv korona virusa.

U Uniji je sada potpuno vakcinisano više od 256 miliona odraslih, saopštila je Evropska komisija.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen istakla je da je to veliko postignuće upozoravajući da pandemija nije gotova i pozivajući sve koji mogu da se vakcinišu.

Takođe je rekla da EU treba da pomogne svetu kod vakcinacije ističući da će blok nastaviti da podržava svoje partnere na tom planu, posebno zemlje sa malim i srednjim prihodima.

U saopštenju EK navodi se i da EU predvodi multilateralni odgovor na pandemiju i da je oko polovine vakcina proizvedenih u Evropi izvezla u druge zemlje.

EU je kroz paket Tim Evropa dala za mehanizam Kovaks gotovo tri milijarde evra i tako pomogla da se obezbedi najmanje 1,8 milijardi doza za 92 zemlje sa malim i srednjim prihodima.

Do sada je kroz Kovaks isporučeno više od 200 miliona doza vakcina u 138 zemalja.

Pored toga, Tim Evropa namerava da do kraja godine da zemljama sa malim i srednjim prihodima još najmanje 200 miliona doza vakcina obezbeđenih u sklopu ugovora EU o kupovini unapred.

Kada je reč o novim sojevima virusa, EK navodi da je važno da se osigura dostupnost dovoljnog broja vakcina, uključujuči one prilagođene novim sojevima, u narednim godinama.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides rekla je da će se nastaviti napori da se poveća stope vakcinacije u EU, posebno u članicama koji se suočavaju sa izazovima po tom pitanju, prenosi euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…