EU: Ograničen napredak Srbije u pravosuđu

sudijski čekić

Srbija je u poglavlju 23 o pravosuđu i osnovnim pravima ostvarila „ograničen napredak“, navodi se u Izveštaju o napretku.

Dosledna primena je veći problem od manjkavosti pravnog okvira, a neefikasnost pravosuđa na više mesta se pominje kao veliki problem. Kao neki od problema navode se 2,8 miliona slučajeva na čekanju u sudovima, prenaseljeni zatvori i nedovoljna javna osuda napada na aktiviste za ljudska prava i novinare.

Ističe se i da su potrebni veći rezultati u borbi protiv korupcije. Ukazuje se i da sloboda izražavanja i medija nije na zadovoljavajućem nivou. Poglavlje 23 je, uz poglavlje 24, izdvojeno kao ključno za pregovore o EU, i kao takvo će biti otvoreno do samog kraja pristupnih pregovora, kako bi se omogućilo što bolje usklađivanje sa evropskim standardima i praksom. Njegovo otvaranje se može očekivati u prvoj polovini 2015.

U izveštaju se navodi da uprkos političkoj volji za suzbijanje korupcije nema dovoljno rezultata. Udeo slučajeva u kojima se podignu optužnice i dalje je nizak. Kada je reč o Agenciji za borbu protiv korupcije i vladinom Savetu za borbu protiv korupcije, ova dva tela trebalo bi da dobiju veće resurse, a njihove preporuke da se više poštuju.

Ističe se da gotovo svaki drugi organ vlasti nije ispunio obavezu izveštavanja Agenciji za borbu protiv korupcije o primeni strategije za suzbijanje korupcije u svojim sektorima, tako da ne postoji sveobuhvatna slika o napretku.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…