1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. EU odobrila paket sa 24 garantna programa za podsticaj ulaganja u zemljama proširenja i susedstva

EU odobrila paket sa 24 garantna programa za podsticaj ulaganja u zemljama proširenja i susedstva

Evropska komisija

Brisel – Operativni odbor Evropskog fonda za održivi razvoj plus (EFSD+) odobrio je novi paket sa 24 garantna programa za podršku investicija u zemljama susedstva i proširenja EU.

Očekuje se da uz tri garantna programa za Zapadni Balkan za podršku malim i srednjim preduzećima odobrena u decembru, nove garancije vredne 2,4 milijarde evra generišu investicije od 17 milijardi u prioritetnim sektorima.

Kako je saopštila Evropska komisija, prioritetni sektori uključuju obnovljivu energiju, digitalnu povezanost i konkurentnost privatnog sektora, u sklopu Ekonomskih i investicionih planova.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji rekao je da je odobravanje 24 programa garancija ključno za uspeh ambicioznih Ekonomskih i investicionih planova.

Rekao je i da će investicije u prioritetne sektore ključno doprineti ekonomskom rastu, otvaranju radnih mesta i unapređenju života građana u zemljama partnerima EU.

EFSD+, finansijski ogranak Instrumenta EU za susedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (NDICI) – Globalna Evropa, obezbeđuje garancije za ublažavanje rizika za investicije usklađene sa prioritetima EU u partnerskim zemljama Unije.

Evropske i međunarodne finansijske institucije, poput EIB, EBRD i nacionalnih razvojnih banaka EU, radiće zajedno sa Evropskom komisijom na stvaranju mogućnosti za ulaganja usklađena sa modelima Ekonomskog i investicionog plana za koja se očekuje da privuku privatne investitore.

Kada EU i ukupno 11 evropskih i međunarodnih finansijskih institucija potpišu sporazume o garancijama, ti entiteti imaće tri godine da generišu investicije u oblastima poput konkurentnosti privatnog sektora i agende za inovacije Zapadnog Balkana, energetske tranzicije i bezbednosti u Južnom susedstvu EU, crnomorske povezanosti u Istočnom susedstvu.

Očekuje se da garancije EU povećaju bankarsko finansiranje malih i srednjih preduzeća, kao i emitovanje zelenih obveznica u zemljama partnerima EU.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…