EU odbacila harmonizaciju podrške obnovljivoj energiji

Solarni paneli

Brisel, 30. novembar 2016. – Aktivno učešće građana i lokalnih zajednica u ponudi i tražnji struje biće "lajtmotiv" novih energetskih predloga Evropske komisije, najavila je visoka zvaničnica EU odbacujući istovremeno u ovoj fazi harmonizaciju nacionalnih šema podrške obnovljivoj energiji.

EU radi na merama kojima će se građani ohrabriti da proizvode struju jer neka istraživanja pokazuju da do sredine veka, pod uslovom da na snazi bude prava zakonska osnova, polovina građana EU može da proizvodi svoju struju iz obnovljivih izvora i zadovolji 45% tražnje energije u EU, preneo je Euractiv.

I dok Komisija sprema dugo čekane izmene direktive o obnovljivoj energiji, zvaničnici postepeno otkrivaju obrise budućeg režima EU.

Jedna od visokih zvaničnica Generalnog direktorata Evropske komisije za energetiku Mari Doneli (Marie Donnelly) kaže da nova direktiva neće uključiti harmonizaciju nacionalnih šema podrške obnovljivim izvorima dodajući da će se umesto toga ići sa daljom regionalizacijom tržišta energije.

"Na jedinstvenom tržištu energije može da se predvidi jedinstveni mehanizam podrške ali mislim da još nismo u toj fazi", rekla je Doneli predstavnicima industrije na događaju u Evropskom parlamentu krajem septembra.

Energetske kompanije osudile su retroaktivna smanjenja podrške obnovljivim izvorima u nacionalnim šemama, poput onih koje je uvela Španija nakon pucanja tržišta u solarnom sektoru.

Francuski predsednik Fransoa Oland čak je pozvao na neku vrstu "harmonizacije" na evropskom nivou kako bi se zemlje sprečile da menjaju propise.

Međutim, razlike između nacionalnih tržišta "ostale se veoma velike", rekla je Doneli dodajući da bi "u takvom kontekstu jedinstvena šema podrške obnovljivoj energiji bila veoma kompleksna".

"Zato Komisija ide na regionalizaciju kao temelj za dostizanje jedinstvenog energetskog tržišta", rekla je Doneli na događaju u EP koji je podržala finska energetska kompanija Fortum.

Industrija obnovljive energije dugo se protivi harmonizaciji nacionalnih šema subvencionisanja s obrazloženjem da je evropsko tržište suviše iscepkano da bi to bilo moguće. Komisija je zauzela isti stav, iako je u jednom mišljenju iz januara 2011. navela da harmonizacija treba da bude predviđena na dugi rok.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…