EU obezbedila opremu koja omogućava epidemiolozima u Srbiji brže testiranje uzoraka na koronavirus

laboratorija

Beograd, 02. april 2020. – Srbija će ubuduće moći da testira na koronavirus više uzoraka nego ranije zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija.

Zahvaljujući tome, epidemiolozi u Srbiji moći će brže da kontrolišu širenje bolesti kovid-19 koju izaziva novi korona virus, saopštio je EU info centar.

Među opremom koju je EU donirala nalazi se i robotizovani sistem za rukovanje uzorcima koji znatno olakšava proces testiranja i čini ga bezbednijim, navodi se u saopštenju.

Testiranje uzoraka na koronavirus počelo je i u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Te laboratorije, kako se navodi, namenjene su i opremljene za ispitivanje bezbednosti hrane, ali imaju i kapacitete za proveru prisustva virusa kroz PCR testove.

U izgradnju i opremanje referentne laboratorije u Batajnici EU je uložila 7,5 miliona, a Srbija tri miliona evra.

U dodatno testiranje na koronavirus biće uključene i specijalizovane laboratorije veterinarskih instituta u Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, kojima je EU ranijih godina finansijski pomagala, navodi se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je EU tokom protekle dve decenije uvek podržavala Srbiju u modernizaciji zemlje i naveo da je laboratorija u Batajnici dobila od EU 7,5 miliona evra donacija za renoviranje kompleksa, opremanje visokotehnološkim mašinama i robotima i za pružanje tehničke pomoći.

Izuzetno sam srećan što vidim da ova laboratorija koju je finansirala EU sada pruža ključnu ekspertizu u borbi protiv globalne pandemije. Skidam kapu pametnim srpskim inženjerima i dobro obučenom osoblju koje je uspelo da ove robote transformiše u opremu za brzo i sigurno tesiranje uzoraka na korona virus“, kazao je Fabrici.

On je dodao da laboratorija može da uradi do 1.000 testova dnevno i ocenio to kao „neverovatan uspeh“.

Testiranje uzoraka na koronavirus do pre nekoliko dana rađeno je jedino u Institutu „Torlak“ u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine, ali su zbog povećanja broja obolelih testiranja počela i u Institutu za javno zdravlje Niš i u Kliničkom centru Srbije.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, od početka epidemije u zemlji je testirano više od 3.500 ljudi, a zvaničnici su najavili da će taj broj u narednim danima biti znatno povećan.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…