EU: Nov način rešavanja žalbi u onlajn kupovini

Građani EU sada imaju mogućnost da pokrenu vansudsko rešavanje spora sa internet trgovcem čijom uslugom nisu zadovoljni preko nove internet platforme koju je pokrenula Evropska komisija. Procenjuje se da svaki drugi stanovnik EU kupuje preko interneta, da je svaki treći iskusio neki problem, dok je samo 9% njih svesno svojih prava u trgovini preko interneta.

Internet platforma za rešavanje sporova između kupaca i trgovaca preko interneta pokrenuta je 15. februara na osnovu propisa koji se primenjuje od 9. januara 2016. Preko nje se mogu rešavati sporovi za trgovinu preko interneta unutar EU, bez obzira na to da li su kupac i trgovac u istoj zemlji članici. 

Sistem je besplatan za korišćenje, ali to ne znači da celokupna procedura poravnanja ne nosi troškove jer to zavisi od tela ili organizacije koja se uključi u rešavanje spora. 

Platforma je jedinstvena polazna osnova za potrošače i trgovce koji imaju spor u pogledu ugovornih obaveza i njihovog ispunjavanja. Kada potrošač ili trgovac ulože žalbu, što mogu učiniti na jeziku zemlje iz koje su, moraju se u roku od 30 dana saglasiti o tome koje će telo biti nadležno za vansudsko rešavanje njihovog spora.  

Rešenje se mora pronaći u roku od 90 dana od ulaganja žalbe. Ukoliko se to ne dogodi, podnosilac žalbe dobija obaveštenje o daljim mogućnostima za ostvarivanje interesa. 

Trgovci sa sedištem unutar EU sada moraju na internet sajt da postave i link ka EU platformi za rešavanje sporova. Ova obaveza je uvedena da bi se podigla svest javnosti o ovoj mogućnosti.

Zemlje članice su morale da uspostave kontaktnu tačku za ovaj sistem, sa najmanje dva savetnika, kao i da sve podatke od značaja dostave Komisiji.

Do sada su sporovi mogli da se reše preko Evropskih potrošačkih centara u EU. U prethodnih 10 godina Evropskim potrošačkim centrima širom EU podneto je 50.000 žalbi o elektronskoj trgovini, od čega je svaki deseti prosleđen organizacijama za alternativno rešavanje sporova. Najčešći razlozi bili su neisporučivanje robe, poništenje ugovora i defektna roba ili roba koja ne odgovara porudžbini. To su razlozi u 45% žalbi.

Evropski parlament je pozvao Komisiju i druge aktere da razmotre kako da poboljšaju pristup informacijama o žalbama koje se često ponavljaju. 

Evropski parlament je povodom pokretanja platforme ukazao da potrošači u EU nisu dovoljno svesni svojih prava pri kupovini peko interneta. 

Procenjuje se da prodaja firmi potrošačima preko interneta čini 2% bruto domaćeg proizvoda u EU, od čega najveći deo odlazi na konkretnu robu i usluge u realnom setu, dok manji deo čine internet usluge i digitalni sadržaj. 

Prema istraživanjima Brisela, otprilike svaki drugi potrošač u EU je kupovao preko interneta. Preciznije, 44% unutar svoje zemlje,  a 15% je poručivao kod trgovaca iz drugih čkanica EU. Pritom se svaki treći suočio sa problemima prilikom ovih kupovina. 

Samo 9% potrošača bio je svesno svojih prava, poput toga da ne moraju da plaćaju ili vraćaju proizvode koje nisu platili, da mogu da dobiju besplatnu popravku ili zamenu robe koja nije u redu, ili da u roku od 14 dana od prijema robe mogu da odustanu od kupovine. Istraživanje Komisije pokazalo je i da svaki četvrti potrošač koji je naišao na problem nije podneo žalbu. 

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…