EU: Manji PDV na građu za veću energetsku efikasnost

Energetska efikasnost

Evropska komisija razmatra mogućnost ublažavanja propisa o porezu na dodatu vrednost (PDV) na materijal za unapređenje energetske efikasnosti zgrada nakon što je evropski sud presudio da su niže britanske stope PDV za renoviranje stanova suprotne propisima Evropske unije. Britanija je na građevinski materijal, poput onog za izolaciju ili solarnih panela, zaračunavala nižu stopu PDV.

Evropski zvaničnici odluku suda ocenjuju kao prepreku za ulaganja u renoviranje zgrada koje, prema procenama, može da im smanji potrebe za energijom za čak 80%. Ocenjuje se da su za povećanje ulaganja u renoviranje zgrada potrebni efikasan regulatorni okvir i novi finansijski instrumenti.

Evropski komesar za očuvanje klime i energetiku Migel Arijas Kanjete rekao je za EurActiv.com da su evropski komesari razgovarali o uklanjanju prepreka za ulaganja, što je i jedan od tri "stuba" Junkerovog investicionog plana.
 
Investicionim planom koji je objavio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predviđena je mobilizacija investicija u visini 315 milijardi evra za pokretanje evropske ekonomije.
 
Sudije EU presudile su da je smanjenje VAT na građevinski materijal koji se koristi za renoviranje zgrada u cilju povećanje energetske efikasnosti u okviru britanske inicijativa Grin dil (Green Deal) nelegalan.
 
Kako je sud obrazložio, po propisima EU smanjena stopa PDV na građevinski materijal može da se primenjuje samo kod renoviranja stanova za socijalno stanovanje a ne za sve stanove.
 
Takvu presudu oštro su kritikovali britanski evroposlanici a za posledicu bi mogla da ima podizanje PDV na "normalnu" stopu od 20%.
 
Kanjete i potpredsednik Komisije Jirki Katainen zadužen za rast, konkurentnost i investicije razgovarali su o spornim pitanjima oko PDV, s obzirom da sudska odluka koja se tiče Britanije ukazuje na barijeru za investicije.
 
"Zapitali smo se da li postoji potreba za promenama. Kada postoji povoljan poreski tretman, investicije će doći. Kada je materijal jevtiniji, lakše je finansiranje", istakao je Kanjete.
 
"Razmatramo kako bi PDV mogao da bude efikasniji podstrek ulaganjima u energetsku efikasnost, s obzirom na poslednju odluku suda. Šta treba promeniti?", pita se Kanjete.
 
Još jednu prepreku za ulaganja u renoviranje zgrada predstavljaju računovodstveni propisi EU za radove na opštinskom nivou, podsetio je evropski komesar za očuvanje klime i energetiku.
 
"Investirate u efikasnost a to vam povećava deficit. Zato treba da razgovaramo i sa Evropskom statističkom službom kako da se predstavljaju investicije u energetsku efikasnost kada se iskazuju deficiti", dodao je Kanjete.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…