1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. EU manifestacija “Tvoja Evropa, tvoja odluka“

EU manifestacija “Tvoja Evropa, tvoja odluka“

Evropski ekonomski i socijalni komitet po sedmi put organizuje manifestaciju “Tvoja Evropa, tvoja odluka” koja okuplja mlade od 16-17 godina, a održava se od 28-30. aprila 2016. u Briselu.

Cilj manifestacije “Tvoja Evropa, tvoja odluka” jeste da učenicima pretposlednjih godina srednjih škola u 28 država članica EU i pet zemalja kandidata omogući da nauče više o EU i razumeju ulogu Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta u okviru Unije.

Ovo je i retka prilika za učenike da diskutuju na temu multikulturalnog okruženja iznošenjem argumenata, pregovaranjem i traženjem kompromisa u debati koja će biti održana po modelu plenarne sednice sa obezbeđenim prevodiocima za engleski i francuski.

Tema ovogodišnjeg događaja su migranti u Evropi, a učenici su pozvani da zajedno rade na određenim aspektima ove aktuelene teme, poput:

Mogućih mera za bolju integraciju migranata, tražilaca azila i izbeglica u zemljama domaćinima;

Razmatranja praktičnih mera koje se mogu preduzeti na terenu: u školama, opštinama, organizacijama civilnog društva itd;

Nacrta konkretnih predloga za rešavanje pitanja migracija iz perspektive mladih Evropljana.

Osim rada na rešavanju ovih izazova, učenici će moći da razgovaraju i razmene mišljenja sa vršnjacima i otkriju čitav dijapazon različitih kultura i društvenih konteksta iz kojih učesnici dolaze. Osim toga, pokušaće da utiču na evropske procedure donošenja odluka, a kući će se vratiti sa novim idejama i uspomenama koje će u njima dalje negovati ideju inkluzivnije Evrope.

Pre posete Briselu, članovi Komiteta će posetiti odabrane škole kako bi učenike uključili u debatu o daljoj izgradnji Evrope.

Na našoj internet stranici možete pronaći opis događaja, obrazac za elektronsku prijavu, pravila i praktične informacije.

Za još ideja pogledajte video sa prošlogodišnje radionice ili nas pratite na veb stranici Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, i na društvenim mrežama.

Rok za prijavljivanje je 13. januar 2016.

 

Izvor: EU info centar

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…