EU: Koordinisati donaciju vakcina namenjenu zdravstvenim radnicima Zapadnog Balkana

Ursula fon der Lajen

Brisel, 11. decembar 2020. – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je, na sastanku Saveta Evrope, da će Evropska unija koordinisati donaciju vakcina protiv korona virusa namenjenu zdravstvenim radnicima na Zapadnom Balkanu i u susedstvu.

Ona je navela da se EU svim snagama trudi da proveri ispravnost vakcina protiv korona virusa i obezbedi ih, i da ima za cilj da odobri Biontek-Fajzer vakcinu do kraja godine zasnovanu na mišljenju Evropske komisije za medicinu (EMA).

Mišljenje EMA o vakcini kompanije Moderna trebalo bi da bude saopšteno pre sredine januara, rekla je ona i dodala da „vakcinisanje, a ne vakcine spasavaju živote“.

Ona je pozvala članice EU da privedu kraju pripreme za početak vakcinacije i istakla da EU „brine za svoje susede“. Ona je rekla da bi već sada trebalo da počne rad na izbegavanju budućih kriza.

Fon der Lajen je rekla da je EU ponovila svojim partnerima iz Velike Britanije da je princip fer takmičenja preduslov za tržište EU i istakla da svi učesnici treba da imaju iste uslove uslove u na tom tržištu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…